Ера антропоцену. Земля вступила у нову епоху – науковці

Ера антропоцену. Земля вступила у нову епоху – науковці

Повінь у Мумбаї / Фото: Reuters

Згідно з дослідженнями вчених, антропоцен є реальним у геологічному сенсі.

Земля вступила у нову епоху – антропоцен. Це неформальний геохронологічний термін, що позначає геологічну епоху, в якій рівень людської активності відіграє істотну роль в екосистемі Землі, через вплив людства на планету.

Як пише The Independent, міжнародна робоча група, створена для розгляду цього питання одноголосно проголосувала за те, що антропоцен є реальним у геологічному сенсі.

Відповідну заяву було зроблено на 35-му Міжнародному геологічному конгресі у Південній Африці. Рекомендації вчених ще мають бути узгоджені з Міжнародним союзом геологічних наук для того, щоб бути офіційно оголошеними і введеними у підручники.

На думку вчених, глобальне потепління, підвищення рівня моря, відходи при спалюванні викопного палива, пластмасові відходи, різке збільшення ерозії, поширення різних видів тварин у всьому світі і радіоактивні частинки, що залишилися в результаті випробувань ядерної бомби, сприятимуть постійним змінам у земній гірській породі.

Ідея про те, що світ вступив в епоху, створену людьми, вперше була запропонована у 2000 році вченими Полом Круценом і Євгеном Штьормером.

"Людський вплив залишає помітні сліди у стратиграфічному літописі (розділ історичної геології, який охоплює питання історичної послідовності, первинних взаємовідносин і географічного розповсюдження опадів, вулканогенних і метаморфічних утворень, що складають земну кору і відображають природні етапи розвитку Землі та її біосфери) протягом тисяч років ще до початку голоцену(сучасна епоха четвертинного періоду, яка охоплює післяльодовиковий час)", – йдеться у заяві.

За словами науковців, зміни у системі Землі, які характеризують потенційну епоху антропогену, включають помітне прискорення темпів ерозії і осідання, великомасштабні хімічні збурення в циклах вуглецю, азоту, фосфору та інших елементів, значної зміни глобального клімату і рівня моря, а також біотичні зміни. Багато з цих змін є геологічно тривалими та деякі з них практично незворотними.

Робоча група, як очікувалося, зробить рекомендації, і тепер, ймовірно, шукатиме символічну лінію, яка ознаменує початок антропоцену.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація