Фізики звинуватили планету Х в масових вимираннях на Землі

Фізики звинуватили планету Х в масових вимираннях на Землі

Фото: Getty Images

Планета Х виштовхує комети з поясу Койпера вглиб Сонячної системи.

Американські фізики звинуватили планету Х в масових вимираннях на Землі, які можуть відбуватися приблизно кожні 27 мільйонів років.

Теорія вчених заснована на тому, що орбіта обертання планети Х навколо Сонця повільно нахиляється і кожні 27 мільйонів років перетинає пояс Койпера (який розташований на відстані від 30 до 55 астрономічних одиниць від Сонця). Це призводить до гравітаційних збурень, через які планета Х виштовхує комети з поясу Койпера вглиб Сонячної системи. Комети бомбардують планети системи. По мірі наближення до Сонця, вони розпадаються на фрагменти, які ускладнюють доступ сонячного світла до небесних тіл (включаючи Землю).

На думку вчених, запропонований ними сценарій є найбільш прийнятним для космічного пояснення масових вимирань тварин. Два інших: наявність другої зірки поруч із Сонцем і вертикальні коливання світила при його обертанні навколо центру Галактики. Ці два сценарії, як відзначають автори, нині не отримали палеонтологічного підтвердження.

У другій половині січня 2016 року астрономи повідомили про виявлення за межами орбіти Плутона об'єкта розміром з Нептун, який в 10 разів важче Землі. Потенційна дев'ята планета системи обертається навколо Сонця по витягнутій орбіті з періодом в 15 тисяч років. Її хімічний склад схожий на такі у газових гігантів Урана і Нептуна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація