Геофізики пояснили механізм утворення багатокутників на Плутоні

Геофізики пояснили механізм утворення багатокутників на Плутоні

Фото: УНІАН

Багатокутники, які розташовані в екваторіальній частині карликової планети, заповнені азотним льодом.

Геофізики з США пояснили механізм утворення неправильних багатокутників на Плутоні — ділянок на плато Супутник, розділених мережею темних ліній, які схожі на геометричні фігури. 

Багатокутники, які розташовані на плато Супутник в екваторіальній частині карликової планети, заповнені головним чином азотним льодом (а також метаном і окисом вуглецю) і в діаметрі досягають 10-40 кілометрів.

Центри цих ділянок піднімаються на кілька десятків метрів над каналами темного кольору, які поділяють фігури одну від одної. Геофізики показали, що найбільш реалістичним сценарієм їх утворення є термічне стиснення і конвекція в шарі азотного льоду, що пояснює велику ширину каналів. Діаметр багатокутників дозволяє припустити, що товщина його криги досягає десяти кілометрів. Швидкість конвекції оцінюється в 1,5 сантиметра на рік, що дозволяє припустити, що вік найбільш молодих багатокутних утворень на Плутоні не перевищує півмільйона років.

До своїх висновків геофізики прийшли, проаналізувавши дані станції New Horizons і провівши відповідне комп'ютерне моделювання.

Вчені зазначають, що аналогічні процеси відбуваються і на інших об'єктах в поясі Койпера, а також планетах і супутниках Сонячної системи.

Фото: NASA

Нагадаємо, що раніше станція New Horizons виявила на Плутоні ланцюжок гір, піки яких покриті метановим снігом. Екзотичні рельєфи розташовані на території, що отримала неофіційну назву регіону Ктулху.

Науковці NASA опублікували фото долин у формі серця на Плутоні

Науковці NASA опублікували фото долин у формі серця на Плутоні

Повʼязані теми:

Наступна публікація