Глобальне потепління принесе людству безліч вигод - експерти

Глобальне потепління принесе людству безліч вигод - експерти

Сонячне потепління змусить використовувати альтернативні джерела енергії / Фото: sxc.hu

Вчені назвали "плюси", які може отримати людство від змін клімату.

Глобальне потепління, можливо, обіцяє людству більше вигоди, ніж проблем. Затоплення прибережних територій та посухи в одних регіонах будуть компенсовані озелененням і економічним процвітанням в інших.

"Глобальне потепління - це, можливо, найкраще, що може трапитися з величезною кількістю тварин і рослин на планеті Земля", - цитує "Корреспондент" Рассела Міттермайера, президента міжнародної екологічної організації Conservation International.

Вчений не вважає, що загроза глобального потепління перебільшена і що проблем, викликаних кліматичними змінами, не варто боятися. Зокрема, вчений вважає, що в боротьбі з кліматичними змінами людство здатне зупинити вирубку тропічних лісів, а це в поєднанні із загальним зростанням температури може сприятливо позначитися на виживанні багатьох рідкісних біологічних видів.

Вчені виявили, що парниковий ефект не завжди небезпечний. Розглядаючи одні і ті ж породи дерев, що ростуть у центрі Нью-Йорка і в сотні кілометрів від нього, вчені з'ясували, що міські дерева мають велику масу, ростуть швидше, ніж їх "сільські" побратими. Однією з причин став той факт, що в місті просто тепліше - будівлі і асфальт накопичують тепло протягом дня, а потім вночі віддають його до навколишнього середовища, завдяки чому рослини більш інтенсивно ростуть.

Ці дані суперечать традиційним уявленням про те, що мегаполіси автоматично означають смертельні умови для флори, говорять експерти.

Ще більш революційним виглядає припущення, що глобальне потепління вплине на сільське господарство. Причому у світовому масштабі. Так, російський кліматолог Володимир Клименко заявляє, що вже до 2050 року площа суші, придатна для сільськогосподарського використання, зросте на 33 млн га, а до кінця сторіччя - ще на 46 млн га.

В якості одного з найбільших сільськогосподарських плацдармів найближчого майбутнього експерти найчастіше вказують Сибір, де величезні площі покриті вічною мерзлотою і на сотні квадратних кілометрів часом нараховуються по дві-три сотні жителів.

Ще один важливий фактор - танення криги, яке вчинить сприятливий вплив на світову економіку. Це спірне твердження насправді легко підкріплюється навіть самими поверхневими обчисленнями. Так, російські кліматологи припускають, що через кілька десятиліть завдяки таненню криги відкриються нові морські шляхи, здатні суттєво оптимізувати логістику світових транспортних перевезень.

Російські вчені звернули увагу на той факт, що в результаті змін клімату неминуче скорочення опалювального сезону. Економічні підрахунки показують, що вже до 2030-го опалювальний сезон може скоротитися на два тижні в році, що в масштабі північних країн дає економію в еквіваленті близько 3 млрд тонн нафти в рік.

Сенсаційне відкриття: Глобальне потепління зупинилося ще 16 років тому

А якщо справдяться апокаліптичні прогнози деяких авторитетних учених, згідно з яким потепління продовжиться і в наступному столітті, то до 2150-го річна економія жителів північних країн складе 17 млрд тонн нафти в рік.

У зв'язку з більш теплими зимами людство може попрощатися зі спалахами епідемій грипу, припускають вчені. Відповідно, скоротяться втрати, які великий бізнес щороку несе у зв'язку з співробітниками, які вибувають з ладу.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація