Глобальне потепління змусить тварин і рослини зменшуватися

Для багатьох видів злаків, фруктових дерев маса пагонів і плодів зменшується на 3-17% з кожним градусом приросту температури навколишнього середовища.

Зміна клімату призводить до зменшення розмірів представників різних видів рослин і тварин, для багатьох видів ця тенденція спостерігається вже сьогодні.

Про це заявляють автори дослідження, опублікованого в журналі Nature Climate Change.

Вважається, що глобальна зміна клімату змусить тварин і рослини адаптуватися до "перебудови" звичного для них навколишнього середовища. Ця адаптація може виражатися, зокрема, у більш ранньому цвітінні або зміні періодів міграції перелітних птахів.

Крім того, змінюються ареали проживання: за оцінками вчених, у середньому вид за десять років "тікає" від зміни звичного клімату на 17,6 кілометра від екватора і на 12,2 метра "вгору" (по висоті над рівнем моря).

Дженніфер Шерідан і Девід Бікфорд з Національного університету Сінгапуру розглядають вплив зміни клімату на розміри живих організмів. Оскільки більш висока температура і нестабільність опадів можуть знизити швидкість росту організму, "не дивно, що багато видів під впливом зміни клімату зменшилися в розмірах", пишуть вчені.

"Багато видів вже демонструють зменшення в розмірах через зміни клімату, але ще багато інших можуть "стиснутися" у відповідь на зміну клімату в майбутньому", - наголошується в статті.

Дослідження показали, що для багатьох видів злаків, фруктових дерев та інших рослин маса пагонів і плодів зменшується на 3-17% з кожним градусом приросту температури навколишнього середовища. У низки видів морських безхребетних зменшення розмірів тіла становить 0,5-4% на градус, у риб - 6-22%, у жуків - 1-3%, у саламандр - близько 14%.

Польові спостереження виявили зменшення розмірів за останні 20-50 років для цілої низки видів: "схудли", наприклад, звичайні жаби (Bufo bufo), крапчасті плоскі черепахи (Homopus signatus), морські ігуани (Amblyrhynchus cristatus), домашні вівці (Ovis aries) і благородні олені (Cervus elaphus).

Автори відзначають, що палеонтологічні дослідження також свідчать про "стиснення" організмів у відповідь на потепління. Так, під час пізнього палеоценового термального максимуму (PETM), коли 56,3 мільйона років тому глобальна середня температура планети зросла на 3-5 градусів всього за 10-20 тисяч років, жуки, бджоли, оси, павуки та інші безхребетні зменшилися в розмірах на 50-75%. Зменшення розмірів у періоди потепління також зафіксовано, наприклад, для каліфорнійських ховрахів і лісових хом'яків.

"Спостережувані темпи реакції в розрізі таксономічних одиниць і рівнів харчових ланцюжків сильно різняться, що може вплинути на їхню взаємодію і, в кінцевому підсумку, негативно позначитися на екосистемних послугах. Якщо продуценти (організми, здатні синтезувати органічні речовини з неорганічних) зменшуються в розмірах швидше, ніж консументи, останні, швидше за все, будуть страждати від нестачі ресурсів, що погіршить їхній фізичний стан, підвищить захворюваність і смертність, знизить народжуваність", - сказано у статті.

Читайте також:

Землі 12 країн Євросоюзу перетворюються на пустелю

Кліматологи назвали річки Землі основним чинником зміни клімату

Шоколад стане дефіцитним делікатесом через 40 років

Зміни клімату провокують громадянські війни

Залиште свій коментар

Аватар
Залиште свій коментар

Коментарі до посту

Останні Перші Популярні Разом коментарів: