Google I/O: чим інтернет-гігант збирається здивувати на конференції

Google I/O: чим інтернет-гігант збирається здивувати на конференції

25 червня у Сан-Франциско почнеться головний захід року від Google - конференція I/O для розробників.

У середу, 25 червня, стартує конференція для розробників I/O, яку воаштовує компанія Google кожен рік. Є всі підстави вважати, що в цьому році захід пройде під знаком ОС Android.

Як очікується, на конференції Google представить нову версію Android, розповість про платформу Android Wear і оголосить про вихід споживчої моделі "розумних" окулярів Glass. Ми спробували з'ясувати, чого чекати від Google I/O 2014.

Android 5.0

Для випуску нової версії Android зараз найкращий час, причому від Google чекають не просто чергового оновлення, а великого релізу під цифрою п'ять. Але водночас, інформації про Android 5.0 вкрай мало.

Єдине можна сказати напевно: вона отримає ім'я на букву L (можливо - Lollipop, "Льодяник"), оскільки пошуковик традиційно називає релізи на честь солодощів, назви яких йдуть в алфавітному порядку.

Фото: idigitaltimes.com
Чутки обіцяють 5-й версії вбудований антивірус, який буде періодично сканувати програми на наявність "поганого" коду, нову віртуальну машину (ART замість Dalvik). Також очікується і велике оновлення штатних програм, включаючи "Календар" та Gmail.

Android Wear

Про Android Wear - спецверсії операційки, оптимізованої під невеликий екран смарт-гаджетів - Google трохи згадала в березні, коли Motorola і LG анонсували власні моделі розумних годинників.

Платформа дозволяє читати оновлення в соціальних мережах і месенджерах, а також отримувати різні повідомлення. Крім того, у ній реалізована підтримка фітнес-додатків на смартфоні. Передбачається, що велика частина команд пристроям на Android Wear буде віддаватися голосом.

Оновлення Android TV

Спроби завоювати телеекрани Google не дуже вдаються. Найбільше досягнення компанії на цьому полі - компактна телеприставка Chromecast, яка дозволяє транслювати на великий екран відео, музику і фотографії майже з будь-якого пристрою.

Можливо, що на I/O Google спробує отримати успіх, оголосивши про перезапуск проекту Android TV. Нова, "велика" телеприставка може отримати абсолютно новий інтерфейс, що уніфікує вигляд різних сервісів (YouTube, Netflix, Hulu та інших) і навігацію в єдиному каталозі.

Фото: modmenu.ru

"Автомобільний" Android

Платформа Google вже переслідує всюди: в кишені і телевізорі, на очах і зап'ястях. Зовсім скоро Android з'явиться ще й автомобілі. В січні, на виставці CES 2014, компанія заснувала організацію Open Automotive Alliance, в яку увійшли такі концерни, як Audi, General Motors, Honda і Hyundai. Мета OAA - адаптація і впровадження Android в автомобілі.

Жодних анонсів за півроку не сталося, тому Google напевно буде чим поділитися на I/O. Можна здогадуватися, що "автомобільна" Android, подібно системі CarPlay від Apple, дозволить водіям керувати музикою, програвати СМС та інше за допомогою лише одного голосу.

Фото: autoevolution.com

Android@Home

У фокусі уваги на I/O можуть опинитися системи для автоматизації будинку - останнім часом Google проявляє підвищену увагу до цього ринку. Нагадаємо, що в січні пошуковик придбав Nest - виробника "розумних" термостатів і датчиків диму, а днями став власником Dropcam, що випускає камери відеоспостереження.

Обидві угоди обійшлися компанії в 3,7 мільярда доларів. При цьому Google ще в 2011 році представила проект Android@Home з управління освітленням, побутовими приладами та іншою домашньою електронікою з мобільних пристроїв, проте довгий час про це нічого не було чути.

Google Glass народу

Час і місце I/O цілком підходять для того, щоб Google могла оголосити про випуск споживчої версії смарт-окулярів Google Glass. Гаджет, нагадаємо, довгий час був доступний тільки розробникам і коштував 1500 доларів. Тому не виключено, що завтра ми зможемо побачити споживчу версію гаджета.

Nexus-планшетник і хромбук Chromebook Pixel 2

Як відомо, Google любить показувати "свіжу" Android на новітніх пристроях. Щоб продемонструвати можливості версії 5.0, а разом з тим і конкурента iPad Air, таким I/O може стати оновлений планшетник під брендом Nexus.

Не виключено, що оновлення торкнуться і "преміального" хромбуку Chrombook Pixel, що вийшов на початку 2013 року. Лептоп був випущений самою Google, без участі виробничих партнерів.

Фото: Android Police

Роботи

З анонсів на I/O ми зможемо дізнатися, наскільки Google просунулася в проектах, пов'язаних з робототехнікою. Нагадаємо, що в минулому році пошуковик купив одразу вісім компаній, у тому числі Boston Dynamics, і створив відділ, що спеціалізується на роботах. Його очолив Енді Рубін, один з творців Android.

Фото: goodfon.ru

Tango Project

Найімовірніше, Google скористається моментом на I/O і розповість, як йдуть справи у проекту Project Tango, в рамках якого створюються пристрої з "3D-зором". До сьогоднішнього дня компанія має вже два таких пристрої: смартфон і планшет.

Обидва оснащуються інноваційними камерами з датчиками глибини, які сканують навколишню обстановку і в режимі реального часу будують її 3D-модель.

Google Stars

Нарешті, на I/O компанія напевно торкнеться Stars - спроби переосмислити систему закладок у браузері Chrome. Новий сервіс дозволить відкладати для перегляду на потім будь-який контент, знайдений в інтернеті.

Нагадаємо, Google I/O проводиться, починаючи з 2008 року. За традицією, вона проходить протягом двох-трьох днів у виставковому комплексі "Москоун Центр" в Сан-Франциско.

Там обговорюються технічні особливості створення додатків під Android, нові функції браузера і ОС Chrome, Google API, WebToolkit, App Engine, відкриті веб-технології та багато іншого.

Повʼязані теми:

Наступна публікація