Google виграла спір про права на Java

Google виграла спір про права на Java

Фото: Reuters

Java була розроблена компанією Sun Microsystems і вийшла на ринок в 1995 році.

Корпорація Google виграла судовий спір у компанії Oracle в США про патентні права на використання програмного забезпечення Java.

Суд присяжних у Сан-Франциско визнав законним право компанії Google на використання програмної платформи Java в операційній системі Android. Згідно з рішенням суду, Google використовував Java на основі положень про добросовісне використання, що передбачається законодавством про авторське право. Таке використання операційної системи Google дозволяє не проводити виплати на користь розробника.

Компанія Oracle звинуватила Google в недоотриманні прибутку від програмного забезпечення Java. Як наполягала Oracle, безкоштовне розповсюдження компанією Google операційної системи Android порушувало авторське право Oracle на частину програмного забезпечення Java, що в підсумку призвело до зниження виручки Oracle.

В компанії Google вказували на те, що ті елементи Java, які вона використовує в Android, не підпадають під закони про захист авторських прав. В Oracle заявили, що мають намір оскаржити рішення суду. У 2012 році справу за аналогічним позовом Oracle до Google було припинено: журі присяжних не змогли прийти до однозначного рішення.

Java була розроблена компанією Sun Microsystems і вийшла на ринок в 1995 році. В 2009 році Sun Microsystems була поглинена Oracle.

Раніше компанія Google створила нову соціальну мережу в рамках проекту Google+. Мережа має назву Create ("crea + e" - в оригіналі).

За допомогою цієї платформи користувачі зможуть періодично публікувати свої власні тематичні добірки з фото.

Повʼязані теми:

Наступна публікація