Космічне агентство визнало, що "Скіапареллі" розбився при посадці на Марс

Космічне агентство визнало, що "Скіапареллі" розбився при посадці на Марс

Фото: Reuters

Фотографії NASA показують траєкторію модуля з тих різних точок.

Космічний модуль "Скіапареллі" розбився при посадці на Марс. Це показують знімки, зроблені за допомогою орбітального апарату NASA.

Про це повідомляє Європейське космічне агентство, передає Slon.

Знімки показують, що "Скіапареллі" впав на поверхню Марса з більшої висоти, ніж планувалося, на швидкості близько 300 км/год. Він був зруйнований при ударі, є ймовірність, що модуль вибухнув. Остаточну причину аварії назвуть після експертизи.

Фотографії NASA показують траєкторію модуля з тих різних точок, при цьому знімки зроблені на камеру з низькою роздільною здатністю. Однак незабаром NASA сфотографує те ж саме місце з борту Mars Reconnaissance Orbiter, і тоді вчені отримають детальнішу інформацію про передбачуваноме місце аварії "Скіапареллі".

Нагадаємо, космічний зонд "Скіапареллі" - спільне творіння "Європейського космічного агентства" та "Роскосмосу". Російсько-європейська місія "ЕкзоМарс-2016" стартувала 14 березня 2016 року запуском з космодрому Байконур ракети-носія "Протон-М" з космічним апаратом у складі орбітального модуля TGO і демонстраційного спускного модуля Schiaparelli.

16 жовтня TGO і "Скіапареллі" відокремилися один від одного і продовжили політ самостійно. Супутник TGO успішно вийшов на марсіанську орбіту і подає сигнал на Землю. До кінця 2016 року він буде обертатися по еліптичній орбіті, а лише потім поступово вирівняє її до кругової. В кінці 2017 року почне збирати дані про атмосферу Марса.

Модуль "Скіапареллі" повинен був відпрацювати технологію входу в атмосферу, спуску і посадки на Марс, а потім проаналізувати склад атмосфери. Зібрані ним дані дозволили б у 2020 році відправити на планету місію з російською посадковою платформою і європейським марсоходом.

Європейське космічне агентство “загубило” зонд, що мав досліджувати поверхню Марса

Європейське космічне агентство “загубило” зонд, що мав досліджувати поверхню Марса

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація