Марс на Гаваях: учасники експерименту рік імітували експедицію на Червону планету

Марс на Гаваях: учасники експерименту рік імітували експедицію на Червону планету

Фото: NASA

У NASA оголосили про набір волонтерів для двох наступних випробувань.

На Гаваях завершився річний експеримент із імітації умов пілотованого польоту на Марс.

Про це пише The Guardian.

Експеримент розпочався 28 серпня 2015 року, його учасниками стали шестеро добровольців — це молоді вчені з США, Франції та Німеччини. Учасники експерименту провели рівно рік в абсолютній ізоляції від зовнішнього світу у спеціальному закритому комплексі у вигляді купола, побудованого на схилі сплячого вулкана Мауна-Лоа.

Це місце було обрано, оскільки має віддалену схожість з умовами з Червоної планети: ґрунт дуже схожий на марсіанський і практично відсутня рослинність. Згідно з умовами експерименту, його учасникам дозволялося виходити на відкрите повітря тільки в скафандрі. За словами організаторів, завдання проекту — підготовка першого польоту людини на Марс.

NASA сподівається здійснити його в 2030-ті роки. Дослідники поставили перед собою мету вивчити медичні та психологічні проблеми, з якими може зіткнутися екіпаж космічного корабля за час тривалого польоту.

Це вже четверта з 2013 року група добровольців на Гаваях, що бере участь в експериментах щодо ізоляції в рамках проекту HI-SEAS. У NASA оголосили про набір волонтерів для двох наступних випробувань. Вони намічені на 2017 і 2018 роки і триватимуть по вісім місяців кожний.

Нагадаємо, що раніше геофізики з США виявили на Марсі свідоцтва існування льодовикового періоду. Зараз планета, на думку вчених, виходить з нього і переходить у фазу глобального потепління. Для Марса, як і для Землі, характерні льодовикові періоди. Однак на Червоній планеті вони більш виражені, ніж на Блакитний.

Після перерахування голосів переможцями у конкурсі НАСА виявились українці

Після перерахування голосів переможцями у конкурсі НАСА виявились українці

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація