Медики навчилися воскрешати людей після смерті

Медики навчилися воскрешати людей після смерті

Сем Парніа вважає, що людину можна повернути до життя через 24 години після смерті / Фото: Der Spiegel

Людину можна буде воскресити через 24 години після того, як вона помре.

Скоро людей зможуть оживляти через 24 години після смерті. Принаймні, так вважають сучасні лікарі-реаніматологи. Щоправда, воскресіння стане нормою тільки через 20 років.

Як розповів лікар інтенсивної терапії Сем Парніа (Sam Parnia) в інтерв'ю виданню Der Spiegel, досягнення науки дозволять повертати людей до життя через 12 або навіть через 24 години.

За словами Парніа, раніше лікарі помилялися, думаючи, що вже через 5 хвилин після смерті людину оживити неможливо. Медики брали за основу дослідження 50-річної давності, яке виявилося помилковим.

Однак, нові дослідження показали, що воскресіння людини після смерті цілком реальне, якщо вчасно почати її реанімувати і при цьому застосовувати правильні методики.

Насамперед, розповідає Парніа, потрібно якнайшвидше почати виконувати непрямий масаж серця, причому бажано, щоб це робила машина, втім, як і штучне дихання.

Швидка серцево-легенева реанімація, запуск серця і охолодження тіла різко подовжують допустимий час реанімації до настання незворотних ушкоджень мозку. / Фото: Der Spiegel
Якщо щось зробити не так, пацієнт може померти або його мозок може пошкодитися і йому доведеться жити інвалідом.

Сучасні методики реанімації також потребують охолодження тіла до температури між 32 і 34 градусами Цельсія. Як з'ясувалося, пацієнти можуть перебувати при цій температурі протягом 24 годин.

Взявши нові досягнення в науці до уваги, тепер учені і медики знають, що при правильній реанімації клітини головного мозку здатні виживати протягом декількох годин, навіть якщо решта тіла повністю недієздатна.

Воскрешати людей медики планують вже в осяжному майбутньому, зазначаючи, що смерть від серцевого нападу скоріше стане винятком, ніж правилом.

Як повідомлялося раніше, вченим вдалося побачити, як виглядає смерть. Науковці проводили дослідження на хробаках.

Повʼязані теми:

Наступна публікація