Мідіям загрожує швидке вимирання

Мідіям загрожує швидке вимирання

Фото: Вікіпедія

Тисячу років тому раковини були в середньому на 27 відсотків товщі, ніж зараз.

Мідії приречені на швидке вимирання: зростання рівня кислотності Світового океану призводить до того, що їх раковини з кожним роком стають тоншими.

До такого висновку прийшли американські вчені.

Біологи порівняли щільність раковини у найбільших сучасних мідій, зібраних біля тихоокеанського узбережжя США, та у особин, зібраних в 1960-1970-ті роки, та у виявлених в помийних ямах давніх (жили 1000-2400 років тому - ред) індіанців Америки.

Виявилося, що тисячу років тому раковини були в середньому на 27 відсотків товщі, ніж зараз. Більш того, міцний "панцир" мідій залишався нормою до 1970-х років. Після цього часу зменшення товщини раковин йшло все швидше і швидше.

Причиною цього явища назвали зростання кислотності Тихого океану. Фактично, мідії поступово розчиняються в кислотній ванні, в яку перетворюється звичне для них середовище.

Нагадаємо, що через кліматичні зрушення вимерли рифові мозаїчнохвості щури — єдині ссавці, що мешкають на території Великого бар'єрного рифу, і перші жертви глобального потепління серед цього класу тварин.

Зауважимо, в лютому чеські кліматологи в рамках спостереження за погодними умовами в Антарктиді оголосили про встановлення рекордного максимуму температури – стовпчик термометра піднявся до позначки 17,8 градусів тепла. За словами вчених, цей факт є черговим свідченням глобального потепління, яке відбувається на Землі.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація