На Місяці знайшли сліди зіткнення з протопланетою

На Місяці знайшли сліди зіткнення з протопланетою

Фото: pixabay.com

Раніше припускали, що в діаметрі об'єкт, який зіштовхнувся з Місяцем, досягав 80 кілометрів.

Вчені виявили на Місяці сліди стародавнього зіткнення з протопланетою.

Про це пише "Лента.ру".

Зіткнення Місяця з протопланетою чи астероїдом, за оцінками вчених, відбулося 3,8 мільярда років тому. У діаметрі небесне тіло досягало 250-300 кілометрів і, ймовірно, відносилося до класу Е об'єктів у поясі астероїдів між орбітами Марса і Юпітера. До своїх висновків вчені дійшли, проаналізувавши можливі сценарії формування геології Моря Дощів на Місяці, що включає в себе ударний кратер, а також первинні (вихідні від кратера) і вторинні рівчаки. Діаметр території (разом з кратером і канавами) досягає 1250 кілометрів.

Геофізики за допомогою спеціальної гармати, яка обстілювала під різними кутами матеріал, провели лабораторні експерименти, які показали, що вторинні рівчаки виникли після падіння астероїдних частинок, які раніше відскочили від поверхні Місяця.

Фото: Peter Schultz

Раніше проведені вченими оцінки припускали, що в діаметрі об'єкт, які зіштовхнувся з Місяцем, досягав 80 кілометрів. Нове дослідження дозволило уточнити розміри і масу небесного тіла. Геофізики вважають, що, ймовірно, на ранніх етапах розвитку Сонячної системи околиці Венери, Землі і Марса містили безліч аналогічних протопланет (або великих астероїдів).

Нагадаємо, що раніше партнери по МКС сформували сценарій створення міжнародної навколомісячній відвідуваною платформи, яка може стати першим кроком на шляху освоєння далекого космосу.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація