На потепління в Арктиці впливає сажа

© NASA
Вчені визначили, що сажа "відповідальна" за потепління приблизно на один градус.

Кліматологи обчислили, як впливають викиди сажі на зростання температури в Арктиці.

Стаття з результатами дослідження опублікована в журналі Nature Geoscience, а основні цифри наведені в повідомленні американського Інституту управління і стійкого розвитку.

Вчені визначили, що сажа "відповідальна" приблизно за один градус. Загалом з 1890 по 2007 роки в Арктиці стало тепліше на 1,9 градуси.

Сажа є продуктом неповного згорання викопних видів палива. Частинки сажі в атмосфері поглинають сонячне проміння і потім випускають його у вигляді тепла. Осідаючи на землю, сажа робить її темнішою, сприяючи посиленому поглинанню сонячного проміння і зменшуючи альбедо (відбивну здатність).

Крім кількісної оцінки, вчені з'ясували, що особливо інтенсивне зростання температур в Арктиці спостерігалося з 1976 по 2007 роки.

За швидкістю потепління Арктика обганяє решту планети. Багато аналітиків відзначають, що процес зростання температури самопідтримується. Чим більше льоду тане, тим більше оголюється темна вода, яка краще поглинає випромінювання.

Фахівці із зміни клімату висловлювали побоювання, що потепління в арктичному регіоні може призвести до посилення викидів метану в результаті "танення" його гідратів.

Метан є дуже сильним парниковим газом і може сприяти різкому зростанню температур.

Проте недавні результати роботи російсько-шведської експедиції вказують, що такий катастрофічний сценарій маловірогідний.

Читайте також:

Росія планує розмістити війська в Арктиці, щоби зберегти ресурси

Греція стала лідером з відключення світла у Годину Землі

Нью-Йорк за сто років опиниться під водою

Світовому океану загрожує окислення. Тисячі видів можуть зникнути

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції © За матеріалами Lenta.ru / Є.К.
Побачили помилку - контрол+ентер
Всього коментарів: 0
Вибір редакції