На відкритій українцями кометі знайшли органічні молекули

На відкритій українцями кометі знайшли органічні молекули

На кометі Чурюмова-Герасименко знайшли органічні молекули. / Фото: Reuters

Сполуки виявив один з інструментів Philae.

Модуль Philae після посадки на комету Чурюмова-Герасименко знайшов органічні молекули, які можуть брати участь в утворенні життєво важливих сполук. Про це, посилаючись на німецьке агентство, що бере участь в місії Rosetta, повідомляє The Wall Street Journal.

Сполуки виявив один з інструментів Philae. Вони містять атоми вуглецю. Вчені аналізують дані, намагаючись зрозуміти, чи простими, як метан або метанол, чи складними (наприклад, амінокислотами) є виявлені речовини. Також вчені займуться дослідженням даних зразків ґрунту комети.

Зазначимо, дослідження комети необхідно для вивчення еволюції Сонячної системи, оскільки її матерія практично не змінювалася в останні 4,5 мільярда років. Крім того, вона може пролити світло на питання про зародження життя на Землі і появі на ній води. Вчені досліджують її еволюцію в залежності від відстані до Сонця.

Комету 67P/Чурюмова-Герасименко відкрив у 1969 році український астроном Клим Чурюмов під час вивчення фотознімків, зроблених Світланою Герасименко. Вона належить до групи короткоперіодичних (її період обертання становить 6,6 року), розміри великої півосі орбіти становлять трохи більше 3,5 астрономічних одиниць, лінійні розміри ядра мають порядок кількох кілометрів.

Для дослідження комети була організована місія Rosetta. В її рамках на поверхню комети 12 листопада 2014 року був спущений модуль Philae. Зонд опустився на затемнену ділянку комети, і його сонячні батареї опинилися без необхідного доступу до сонячної енергії.

Протягом більше трьох діб інженери Європейського космічного агентства проводили різні маніпуляції з зондом, намагаючись здобути максимально більший обсяг даних про комети.

Читайте більш докладно про місію "Розетта", а також про відкриття українськими вченими комети в нашому спецпроекті: Автостопом по галактиці: як "Розетта" осідлала комету.

Повʼязані теми:

Наступна публікація