NASA показало найглибший каньйон у Сонячній системі

NASA показало найглибший каньйон у Сонячній системі

Фото: УНІАН

У довжину каньйон досягає 700 кілометрів.

На Хароні, що є найбільшим супутником Плутона, виявлено гігантський каньйон, що є, ймовірно, найглибшим (з відомих - ред) в Сонячній системі.

Він значно глибше і довше найбільшого такого геологічного утворення на Землі — Великого каньйону в США.

Про це повідомляє "Лента.ру".

У довжину каньйон досягає 700 кілометрів (протяжність Великого каньйону дорівнює 450 кілометрів), а в глибину — дев'яти кілометрів (у п'ять разів більше структури на Землі). Розмір скелястого обриву на Хароні порівняємо з такими найбільшим на місяці Урану — Міранді, де він сягає п'яти кілометрів.

Фото: NASA

Зображення отримано 14 липня 2015 році науковим інструментом LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) автоматичної станції New Horizons з відстані 466 тисячі кілометрів від Харона.

Апарат New Horizons 14 липня 2015 року виявився на максимально близькій відстані від Плутона і його супутників. У 2019 році станція досягне планетоїда 2014 MU69, розташованого на відстані 1,6 мільярда кілометрів від планети в поясі Койпера.

Основне завдання New Horizons — вивчення Плутона і його супутника Харона. Наукове обладнання, встановлене на станції, призначене для збору даних про наявність магнітосфери у карликової планети, склад її атмосфери, будову поверхні і взаємодії з Хароном.

Нагадаємо, що раніше знімок, отриманий автоматичною станцією New Horizons після прольоту повз Плутона, дозволив розкрити таємницю "сутінкової зони" карликової планети — структуру атмосфери небесного тіла, що спостерігається на тлі Сонця.

Науковці NASA опублікували фото долин у формі серця на Плутоні

Науковці NASA опублікували фото долин у формі серця на Плутоні

Повʼязані теми:

Наступна публікація