NASA показало, як закінчується зима на Марсі

NASA показало, як закінчується зима на Марсі

Фото: NASA

Унікальний знімок з Марсу був зроблений за допомогою спеціального апарату HiRISE.

Космічне агентство NASA опублікувало знімок, зроблений на Марсі, на якому видно піщані дюни, вкриті випарами від каміння.

Випаровування від каменів відбувається через трансформації (сублімації) твердих порід в газоподібні під впливом сонця. На знімках можна побачити, як випаровується вуглекислий газ, що руйнує каміння. Це темні лінії на фото.

Фото: NASA

В агентстві уточнюють, що цей процес традиційно можна спостерігати під час зміни сезону, коли закінчується марсіанська зима.

Унікальний знімок з Марсу був зроблений за допомогою спеціального апарату HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), який відноситься до станції MRO (Mars Reconnaissance Orbiter).

Нагадаємо, що орбітальний супутник Mars Odyssey зробив знімок фрагмента ділянки Червоної планети, яка отримала назву "хвилі Гіпербореї". Фрагмент поверхні розташований між кратером Ескоріал і каньйоном Північний. "Хвилі Гіпербореї", які показані на знімку, - це піщані дюни, розташовані в районі північного полюса Марса недалеко від його полярної шапки. Свою назву місцевість отримала через характерний рельєф місцевості.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація