Суперспалах на Сонці знищить все живе на Землі - учені

Суперспалах на Сонці знищить все живе на Землі - учені

Фото: NASA

Після потужних спалахів на Сонці в космос потрапляє величезна кількість енергії.

На Сонці може відбутися суперспалах, який призведе до знищення більшості живих організмів на Землі. Таке припущення висловили вчені з Данії, Бельгії, Китаю та Італії у своїй статті, опублікованій в журналі Nature Communications.

Учені спостерігали за активністю 5648 сонцеподібних зірок. У 48 з них вони зареєстрували суперспалахи. Крім того, щонайменше чотири зірки (KIC 8493735, KIC 9025370, KIC 8552540 та KIC 8396230) мали майже ідентичне магнітне поле (або трохи менше за активністю) з сонячним.

Саме це й наштовхнуло астрофізиків на припущення, що спалахи на Сонці та суперспалахи на інших зірках мають однакову природу. До своїх висновків вчені дійшли, проаналізувавши дані, отримані космічним телескопом Kepler, і так само ще раз підтверджені за допомогою найбільшого в світі спектрального телескопа LAMOST (Large Sky Area Multi-Object Fibre Spectroscopic Telescope).

Зазначимо, після потужних спалахів на Сонці в космос потрапляє величезна кількість енергії. За кілька хвилин у Всесвіт викидається до трильйона мегатонн енергії в тротиловому еквіваленті. А потужність суперспалахів досліджених зірок перевищує сонячні в десятки тисяч разів.

Нагадаємо, нещодавно NASA оприлюднило неймовірні знімки величезного полярного сяйва на Юпітері. Рентгенівська обсерваторія Chandra Х зафіксувала полярне сяйво на Юпітері, яке у 8 разів яскравіше ніж зазвичай і покриває площу, що значно перевищує площу поверхні Землі.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація