Одноклітинна цвіль "вирішила" людське завдання

Одноклітинна цвіль "вирішила" людське завдання

Цвіль змогла вирішити завдання "дворукого бандита", ставши найпростішою істотою, здатною робити оптимальний вибір

Дослідник з Технологічного інституту Нью-Джерсі Кріс Рейд і його колеги з Австралії і Великобританії виявили, що навіть одноклітинним Physarum polycephalum, незважаючи на те, що у цвілі відсутня нервова система, під силу вирішити завдання, яке вирішують люди, примати і інші тварини.

Піддослідному організму дають два важелі або кнопки, натискання на які приносить нагороду. При цьому один важіль виявляється вигіднішим іншого: він винагороджує частіше або більше, тому після декількох успішних проб піддослідний розуміє правильне рішення завдання.

Для дослідів з цвіллю "дворукий бандит" був адаптований. Для одноклітинного організму створили два шляхи для зростання – уздовж одного шляху порції поживних речовин зустрічалися частіше, ніж уздовж другого. Незабаром вчені виявили, що, витративши деякий час на рухи в різних напрямках, цвіль почала рухатися в більш "прибуткову" сторону. Також раніше вчені довели, що ця цвіль може знаходити вихід із лабіринту, запам'ятовує повторювані події і звикає до кофеїну.

Повʼязані теми:

Наступна публікація