США спільно з Україною запустять у космос ракету "Антарес"

США спільно з Україною запустять у космос ракету "Антарес"

Фото: Reuters

Співпрацю з росіянами американці призупинили після невдалого запуску та вибуху.

Уже за кілька годин із космодрому на острові Уоллопс у штаті Вірджинія в США запустять ракету "Антарес". Її місія буде великою мірою залежати від українських інженерів і конструкторів, робітників і науковців. Подібний старт "Антареса" з російським двигуном завершився вибухом. До того ж почали діяти американські санкції проти Росії. Тож американці круто розвернули проект у бік Києва.

Чи вдасться Україні перехопити один з найприбутковіших і наймодерніших бізнесів у світі, космічний, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Ракета має відправити до Міжнародної космічної станції близько двох із половиною тонн вантажу – це будуть запаси харчів і матеріали для проведення наукових досліджень, зокрема, згорання палива в умовах невагомості.

Старт "Антареса" заплановано на 20:16 за місцевим часом, в Україні це буде третя година ночі. І дуже важливо, щоб українців у цей час приділили цьому запускові належну увагу і не проспали зліт, бо окрім того, що запуск ракети – це цікаво, видовищно і красиво, саме від перших дев'яти хвилин зльоту залежить і доля української аерокосмічної галузі на найближчі кілька років. Бо основна конструкція першого ступеня "Антареса" розроблена українським конструкторським бюро "Південне" у кооперації з машинобудівним заводом Макарова, "Хартрон-Акрос", "Київприладом", "Рапід Чезара" і запорізьким "Хартрон-Юком". Їхні представники мають з'явитися на майданчику за кілька годин.

Саме український перший ступінь відірве ракету від землі та виведе на заплановану траекторію у повітрі. І це є одним з найвідповідальніших моментів запуску.

Важливо зауважити, що на багатьох західних веб-сайтах, навіть на "Вікіпедії" вказано, що це спільний американсько-російський проект. Але відтепер "Антарес" – це спільний американсько-український проект. Ба навіть більше – НАСА має доволі сумний досвід співпраці з росіянами саме на проекті "Антарес". Два роки тому, у жовтні 2014-го, попередня ракета з двигуном, виробленим компанією "Енергомаш", переробленим під американські стандарти компанією "Аероджет", вибухнула у повітрі майже одразу після зльоту. Фахівці, що були присутніми в момент запуску, твердять, що ніколи не бачили, як два роки невпинної праці та 25 мільйонів доларів фактично вибухають у повітрі. Подальше розслідування підтвердило, що вибух стався внаслідок несправності двигуна. Але чи був це заводський брак, чи інша несправність, розслідувачі так і не з'ясували.

У цілому, в "Антареса" доволі особлива карма – перший зліт у 2013-му скасували за 9 хвилин до зльоту. Цього року ракета мала злетіти на початку вересня, але запуск відклали на жовтень. І потому ще кілька разів переносили – через погодні умови.

Якщо старт буде вдалим, уже в середу "Антарес" має з'явитися на орбіті. І все, що залишається, – схрестити пальці. Бо в разі, якщо запуск буде вдалим, це відкриває для України зовсім нові горизонти, неабиякі можливості для співпраці. НАСА і "Орбітал" (компанія, яка є відповідальною за "Антарес" у цілому) мають амбіції запуску ракетоносіїв на Місяць та Марс, тож розглядають широке коло можливостей співпраці саме з Україною і її ракетниками.

Наталка Пісня

У США тривають останні приготування до запуску ракети Antares з українським двигуном

У США тривають останні приготування до запуску ракети Antares з українським двигуном

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація