Стійка до десятків антибіотиків та може вбити мільйони людей. Що потрібно знати про "супербактерію"

Стійка до десятків антибіотиків та може вбити мільйони людей. Що потрібно знати про "супербактерію"

Фото: Getty Images

"Супербактерія" CRE є стійкою до 26 різних антибіотиків.

У вересні 2016 року в США жінка загинула від "супербактерії", яка виявилася стійкою до 26 різних антибіотиків. Цей випадок занепокоїв науковців та лікарів. Вони звернули увагу на те, що дослідники та уряди різних країн мають об'єднатися, щоб вирішити проблему.

ТСН.ua зібрав усю інформацію про те, що це за вірус та як надалі науковці можуть запобігти виникненню таких випадків.

З ЧОГО УСЕ ПОЧАЛОСЯ?

Стійку до антибіотиків бактерію зафіксували після того, як до лікарні звернулася 70-річна американка, яка довгий час прожила в Індії. Там вона зламала велику кістку у правому стегні, після чого у неї розвилася кісткова інфекція. Жінку кілька разів госпіталізували в Індії.

Після цього вона звернулася до лікарні в місті Рено, що в США, де лікарі встановили, що вона заразилася інфекцією, відомою як CRE - карбапенем-резистентною ентеробактерією. У результаті, лікарі не змогли вилікувати жінку й вона померла.

Водночас від інфікованої літньої жінки у лікарні ніхто не підчепив цю ж інфекцію.

ЩО ЦЕ ЗА БАКТЕРІЯ?

CRE є карбапенем-резистентною ентеробактерією, яка стійка до низки антибіотиків, зокрема, і до карбапенемів. Ця бактерія зазвичай живе у кишечнику.

Карбапенеми - це ряд антибіотиків, які використовуються тоді, коли інші антибіотики вже зазнали поразки. Це своєрідна остання "лінія оборони" організма від інфекції.

Тестування CRE показало, що бактерія стійка до 14 препаратів - усіх сильних медикаментів, які були доступні в лікарні міста Рено, де померла літня жінка.

Зразок відправили на тестування до Атланти. Там результати показали, що в лікарів у США немає медикаментів, які б допомогли вилікувати інфекцію.

РЕАКЦІЯ ЛІКАРІВ ТА ДОСЛІДНИКІВ

Лікарі та вчені, які відстежують поширення стійкості бактерій до антибіотиків, вважають CRE знаком тривоги. Так, торік була опублікована доповідь, у якій дійшли висновку, що бактерія може забрати життя 10 мільйонів людей до 2050 року, якщо дослідники її не вивчатимуть.

Також лікарі та науковці наголошують на тому, що самостійно країна не зможе вирішити цю проблему. Вони вважають, що дослідники з усього світу мають об'єднатися разом для пошуку рішення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація