Технологічна Мекка. Десять IT-компаній, завдяки яким про Україну знають у світі

Технологічна Мекка. Десять IT-компаній, завдяки яким про Україну знають у світі

Ми обрали десять найкрутіших українських компаній, які експортуючи програмний код за кордон, роблять Україну привабливою для західних софтверних корпорацій.

Завдяки українським IT-фахівцям, які працюють сьогодні на західних замовників, Україна через 10-15 років може перетворитися на найбільший технологічний центр світу. Фахівці з України розробляють програмне забезпечення для найскладніших медичних приладів, військової техніки, автомобілів майбутнього, освоєння космосу тощо.

Сьогодні в українському IT-секторі працюють від 90 до 110 тисяч осіб. При цьому їхня кількість щорічно збільшується на 15-20 тисяч. Ця армія програмерів в 2015‑му продала за кордон свої послуги на суму $ 2,1 млрд, що на 17% більше, ніж торік. Як нещодавно наголосив президент Петро Порошенко, в Україні вже сьогодні існує інноваційний сектор економіки, який є "номером три" за обсягом експорту. Загалом IT-галузь дає 3% ВВП країни, і за останній час створила 15 тисяч нових робочих місць із зарплатою в $ 2 тисячі на місяць.

Так, за останні роки в IT-сферу прийшли десятки тисяч нових спеціалістів. І вони стали вагомим дієвим фактором для всієї України: на тлі загальної рецесії, експорт українського програмного коду за кордон тільки зростає. Понад три чверті його обсягу становить аутсорсинг, або написання комп'ютерних програм для зарубіжного замовника.

Список досить довгий і вражаючий. У нього потрапили такі гіганти, як Volvo, Scandinavian Airlines, IBM, Facebook та багато інших. А низка світових лідерів у різних галузях, зокрема компанії Aricent, Boeing, Ericsson, Huawei, Oracle, Siemens і Teleperformance, обрали Україну для своїх науково-дослідних робіт.

Хто з українських айтішників привертає увагу зарубіжних софтверних компаній – ми вирішили розібратися спільно з IT-Prospect Європейської Бізнес Асоціації. Ми обрали десять українських ІТ-компаній, які експортують програмний код за кордон, і завдяки яким про українську "Силіконову долину" знають у всьому світі.

EPAM

 

 4 400

Київ, Харків, Львів, Дніпро, Вінниця

Лідер в галузі Product development services для індустрій фінансів, медіа, туризму, охорони здоров'я, високих технологій

EPAM – перша ІТ-компанія – вихідець зі Східної Європи зі штаб-квартирою в США, яка успішно вийшла на західні біржі, увійшла в Fortune 500 та потрапила одночасно в два рейтинги Forbes: як публічна технологічна компанія що швидко розвивається та лідер в ІТ галузі згідно Forbes Україна.

SOFTSERVE

 

 4 171

Київ, Харків, Львів, Дніпро, Чернівці, Івано-Франківськ, Рівне

Хмарні технології, безпека, BigData, інтернет речей

Найбільша глобальна IT-компанія з українським корінням та кращий роботодавець України 2010-2015 років. За час існування отримала визнання більше 350 компаній по всьому світу. Серед клієнтів компанії у різний час були: General Electric, Panasonic, BMC Software, Unilever, AB InBev, Nestle, Cisco, IBM, Logitech та інші лідери міжнародного ринку.

LUXOFT

 

 3 730

Київ, Дніпро, Одеса

Енергетика, фінанси, автомобільна промисловість

Сьогодні швейцарська компанія має представництва на п'яти континентах в 16 країнах світу. Київський офіс був відкритий у 2005 році. Компанія займається розробкою ПЗ для Boeing, IBM, Ford, Deutsche Bank, UBS, City.

GLOBALLOGIC

 

 2 700

Київ, Харків, Львів, Миколаїв

Цифрові медіа, електроніка, охорона здоров'я, фінанси, роздрібна торгівля.

GlobalLogic — компанія повного циклу розробки програмних продуктів для різних галузей бізнесу. Закрема, компанія допомагає створювати программне забезпечення для медичних пристроїв (наприклад, інсулінових помп та дефібриляторів, один із яких використовується на Міжнародній космічній станції), рішень для телебачення, кіновиробницта та звукозапису. А обладнання одного із клієнтів компанії у галузі телекому обслуговує понад 40% мобільного трафіку в світі. Також GlobalLogic розробила власну платформу Nautilus, яка використовується в сучасних мультимедійних підсистемах автомобілів. 

CIKLUM

 

 2 492

Київ, Харків, Львів, Дніпро, Одеса, Вінниця

Софтверні розробки для продуктових ІТ-компаній, хмарні технології, електронна торгівля, туризм, ритейл, медіа

Сіклум - глобальна компанія з данським корінням, заснована в 2002 році. Має унікальну бізнес-модель, коли програмісти спілкуються напряму з інозменими замовниками проектів. У компанії більше тисячі клієнтів із 32-х країн світу. У 2015 року одним із інвесторів Сіклум став Фонд Джорджа Сороса. Компанія активно розвиває напрямок Data Science, тому запровадила курс DataMinds при Українському Католицькому універсітеті (Львів) і призначила власні стіпендії найкращим студентам. Також Сіклум має власну дослідницьку лабораторію з Інтернету речей, де був розроблений сучасний дитячий кардіо-монітор, що коштує у 10 разів меньше, ніж звичайний. Компанія також входить до списку 100 найкращих аутсорсерів світу Міжнародної Асоціації аутсорсингових професіоналів.

INFOPULSE

 

 1 350

Київ, Харків, Вінниця, Житомир, Чернігів

Автопром, банкінг і фінанси, електронна комерція, енергетика

"Інфопульс Україна" - найбільша ІТ-компанія України, яка надає сервіси для всього життєвого циклу ІТ-систем і послуги з підтримки телеком-інфраструктури. Компанія розробила для муніципального проекту "особистий кабінет мешканця Львова", а також створила софт для систем відеоспостереження для Bosch Security Systems.

ELEKS

 

 842

Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ

Фінанси, аналіз, обробка та надання даних, мобільні та цифрові технології

Компанія на ринку вже 25 років. Співпрацює з Microsoft, IBM і NVIDIA. Займається розробкою софта, що використовується для знімання голлівудських екшенів. Крім того, розробила власний медичний додаток Doctor ELEKS.

SIGMA SOFTWARE

 

 650

Київ, Харків, Львів, Одеса

Електронний бізнес, документообіг, телекомунікації, військова галузь, операційно-космічна промисловість, банківська справа, ігри

Sigma Software перебуває в топ-100 кращих IT компаній світу за рейтингом The 2016 Global Outsourcing 100. Компанія входить до складу шведської корпорації Sigma Group. У портфоліо Sigma Software безліч успішних проектів, серед яких розробка системи управління витратами для скандинавських авіаліній, портали електронної комерції для світових лідерів автомобілебудування, комплексні рішення з використаням технологій великих даних та Інтернету речей для глобальних телекомукаційих компаній.

ASTOUND COMMERCE

 

 450

Київ, Вінниця, Ужгород, Чернігів

Електронна комерція

Astound Commerce спеціалізується на ecommerce-рішеннях для корпоративних клієнтів по всьому світу. Компанія є визнаним експертом глобального ринку ecommerce-розробок та забезпечує замовникам повний цикл послуг: від планування, веб-дизайну, розробки та підтримки рішення до його просування й операційної аналітики. Результат роботи компанії - рішення, яке надає можливість здійснити покупку товару всесвітньо відомих брендів, не відходячи від комп'ютера або з мобільного телефону та планшету. Серед клієнтів компанії Adidas, Versace, Corcs, Jimmy Choo, Hugo Boss, Tommy Hilfinger, L'oreal та багато інших всесвітньо відомих брендів, для яких команда Astound Commerce успішно реалізувала понад 500 проектів.

SIMCORP

 

 200

Київ

Фінанси

Данська компанія SimCorp почала свою діяльність в 1971 році в Копенгагені і дуже скоро стала постачальником програмного забезпечення для найбільших фінансових корпорацій у всьому світі. З квітня 2005 року компанія почала свою діяльність в Україні. SimCorp створює софт, який використовують провідні інвестиційні компанії світу при обслуговуванні активів на суму близько $ 19 трильйонів.

Варто зазначити, що численні західні софтверні компанії дивляться в бік українських програмістів і розробників з багатьох причин. Перша і найвагоміша – реноме першокласної технічної школи та високий рівень інженерно-математичної освіти. Саме це, за словами експертів, вчить алгоритмічному мисленню і є чудовою базою для майбутніх програмістів.

"У світі не так багато країн, де є настільки хороша фундаментальна освіта", - говорить Віталій Нужний, керуючий директор IT-компанії Luxoft Ukraine. Подібна база, за його словами, дозволяє українським компаніям конкурувати навіть з такими монстрами аутсорсингу, як Індія, попри те, що в цій азіатській країні працює 2,5 млн програмістів, які займають дві третини світового ринку.

Все це дає українським програмістам та IT-компаніям новий і передовий досвід, засоби і можливості для розвитку. Якщо на додаток до цього влада створять в країні сприятливі умови, то галузь стане новим локомотивом економіки, перетворивши Україну на технологічну Мекку.

Як зазнчає член ради директорів SoftServe Тарас Вервега, інноваційні галузі з'являються виключно за рахунок креативних, розумних, високоосвічених людей, які легко можуть переїхати у будь-яку країну світу. Глобальний попит на таких фахівців у світі – росте і Україна сьогодні є одним з найбільших осередків талантів у Європі.

"Конкуренція за наших спеціалістів іде не між Києвом, Львовом та Дніпром, а між Києвом і Нью-Йорком, Львовом і Лондоном. Якщо ми хочемо розвивати ці інноваційні галузі – а це майбутнє України – ми повинні створити відносно кращі умови для розумних людей і найнижчі податки в Європі. Інакше ці люди будуть розвивати інші країни своїм розумом", - наголошує Вервега.

Водночас, як додає керуючий директор IT-компанії GlobalLogic в Україні Ігор Бєда, раніше IT-галузь зростала зі швидкістю 20-30% на рік. На його думку, такі цифри цілком реалістичні і в майбутньому. Тобто, якщо ІТ-галузь втримає існуючі теми зростання, то до 2020 року обсяг експорту софта з України перевищить обсяги поставок на зовнішні ринки продукції металургів. І програмісти стануть "номером два" за цим показником, поступаючись лише аграріям.

Наступна публікація