Телескоп знайшов джерело гравітаційних хвиль

Телескоп знайшов джерело гравітаційних хвиль

Фото: Reuters

Космічна обсерваторія зафіксувала слабкий гамма-сигнал.

Телескоп Fermi, що розташований на навколоземній орбіті, можливо, виявив джерело гравітаційних хвиль, які раніше були зареєстровані наземними обсерваторіями LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory).

Космічна обсерваторія зафіксувала слабкий гамма-сигнал через 0,4 секунди після того, як обсерваторії LIGO виявили хвилі простору-часу.

Астрофізики, що працюють на Fermi, приступили до пошуку джерела гравітаційних хвиль в електромагнітних діапазонах через годину після відкриття LIGO.

У гравітаційної обсерваторії з'ясували, що джерело події GW150914, пов'язаного з гравітаційними хвилями, розташоване в південній півкулі. Там же, в сузір'ях Кіта або Риб, телескоп Fermi виявив джерело незвичайних гамма-променів. Більш точно визначити його місце розташування обсерваторія не змогла.

Про те, що фізики вперше зареєстрували гравітаційні хвилі, було оголошено 11 лютого. Про відкриття повідомили вчені фізичного факультету, які є учасниками міжнародної колаборації LIGO. На розкриття однієї з головних наукових інтриг, передбаченої творцем загальної теорії відносності Альбертом Ейнштейном, світ чекав 100 років.

Гравітаційні хвилі здатні перевернути світову науку

Гравітаційні хвилі здатні перевернути світову науку

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація