У Мережі вирахували армію з 2 тисяч російських тролів, які сіють "зраду" в Україні

У Мережі вирахували армію з 2 тисяч російських тролів, які сіють "зраду" в Україні

Фото: Getty Images

Тролі тісно пов'язані з групами бойовика "ДНР", який вдає себе за українського патріота.

У соціальній мережі Facebook є щонайменше дві тисячі акаунтів, якими керують тролі, пов'язані з групами бойовика "ДНР" Степана Мазури.

Дослідження провело інтернет-видання TEXTY.org.ua. Воно почалося з вивчення акаунтів Мазури та його сторінок у Мережі – "Патріоти України" та "Українська революція".

Він удавав із себе українського патріота, який розчарувався у владі, тому закликав до третього Майдану. У січні 2016 року Мазуру викрили українські журналісти, зламавши його акаунт – "патріотом" виявився колишній донецький бойовик Сергій Жук. Після цього профіль Мазури було видалено, але він почав діяти під ім'ям Микола Гайдук, адмініструючи ті ж самі групи "патріотів".

Дослідники зібрали усі групи у Facebook, які у своїй назві мали "Майдан 3" або аналоги. Також взяли в роботу рекомендовані соцмережею за такою ж тематикою групи. Так вийшов список із 29 груп.

Ці групи мали спільні ознаки:

- специфічний контент, який створюють у середньому три людини;

- понад міру заполітизований зміст;

- мало авторських постів, здебільшого лінки;

- низька активність користувачів (мало коментів, лайків);

- подібний контент в усіх групах: репости з одних і тих же сайтів.

Фото: TEXTY.org.ua

Фото: TEXTY.org.ua

Потім активісти почали вираховувати ключових персонажів, і всі вони виявилися пов'язаними один з одним у віртуальному просторі. Серед них є тролі, які постять, а є ті, хто спеціалізується на коментарях.

TEXTY.org.ua вирахували чотири основні типи тролів:

1. РЕВОЛЮЦІОНЕР-РАДИКАЛ. У нього аватарки — з військовим акцентом, вони створюють образ добровольця або бійця АТО, або повстанця. Якщо на аватарці обличчя, то обов'язково закрите хустиною чи тактичними окулярами. Люблять ставити на аватарку козаків і повстанців художника Андрія Єрмоленка. На сторінці можна знайти фотографії зброї, колажі з палаючими будівлями органів влади. У своїх постах закликають до повалення влади.

2. ПОЛІТИЧНИЙ КОМЕНТАТОР. Ці тролі більше зосереджені не на закликах до революції, а на поточних політичних подіях. На фото, які вони постять, часто образливі зображення політиків та посадовців, на обкладинці — цитати про зраду та боротьбу.

3. ПОКАЗОВІ УКРАЇНЦІ. Особливо популярними на аватарках є замріяні дівчата у віночках (із жовто-блакитними стрічками або тернових), сукнях-прапорах, вишиванках, на фоні пшениці тощо. Вони постять все ті ж посилання з сумнівних сайтів, дискредитація влади, приклади несправедливості і залізні докази того, що "всё пропало".

4. ХИЖІ ЗВІРІ: вовки, тигри. До цього типу належать декілька користувачів, які мають багато зв'язків у мережі. Вони часто адмініструють групи, у них багато друзів, але вони мало постять.

Дослідники закликають користувачів бути більш обачливі про додаванні друзів та споживанні інформації. Не треба френдити (а краще одразу банити) тролів та поширювати їхні пости і лінки.

Відрізнити тролів від справжньої людини легко. У несправжнього акаунту відсутні особисті фото та хоча б мінімальна інформація про людину, на сторінці мало власних записів, переважно репости про "зрадників", "ворогів" або ж білий шум на кшталт відео про швидкісне зав'язування краватки та миттєвий спосіб схуднути, все це без особистих коментарів і вражень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація