У Росії відклали амбітні плани з підкорення Місяця через нестачу грошей

У Росії відклали амбітні плани з підкорення Місяця через нестачу грошей

Росія відклала політ до Місяця / Фото: NASA

Новий бюджет змусив "Роскосмос" перенести створення ракети-носія.

У середу, 20 січня, "Роскосмос" представив журналістам проект Федеральної космічної програми на 2016-2025 роки, згідно із яким Росія відклала терміни першого пілотованого польоту на Місяць російської надважкої ракети-носія на п'ять років – з 2030 року на 2035.

Раніше, за попереднього бюджету близько 2 трильйонів рублів, у РФ планувалося створення "ракети-носія ключових елементів і технологій надважкого класу" для забезпечення пілотованих польотів до Місяця, пише Lenta.ru із посиланням на "Інтерфакс".

Однак, за бюджету у 1,4 трильйона рублів, створення ракети довелося перенести.

Згідно з концепцією проекту, злітно-посадковий комплекс забезпечить доставку екіпажу з чотирьох осіб з навколомісячної орбіти до необхідного району земного супутника.

Однак, "Роскосмос" не може визначитися із термінами освоєння Місяця через невизначеність у фінансуванні та поточною економічною ситуацією. 

Нагадаємо, що Європейське космічне агентство і Роскосмос мають на меті створити на Місяці постійне поселення. З цією метою вони планують спільно відправити на супутник Землі дослідницький апарат.

Політ безпілотного апарату в рамках місії "Місяць-27" має відбутися через п'ять років. Апарат сяде у південній півкулі супутника, де буде вивчати ґрунт і атмосферу на наявність там води.

Втім, спільна місія наразі перебуває під загрозою, оскільки повідомлення про співпрацю РФ та ESA збіглося з наростанням політичних непорозумінь між Москвою та Європою.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація