Учені дізналися, якою хворобою можна заразитися після єдиного вдиху

Учені дізналися, якою хворобою можна заразитися після єдиного вдиху

Фото: pixabay.com

Максимальний інкубаційний період інфекції - 62 роки.

Вчені виявили, що небезпечною хворобою меліоідоз можна заразитися після лише одного подиху.

Відповідне дослідження, яке цитує Lenta.ru, було опубліковане у журналі Immunity and Infection, а головні тези його виклали у Gizmodo.

Щорічно від небезпечної хвороби, що поширена у північній Австралії та Південно-Східній Азії, гинуть близько 89 тисяч осіб.

Меліоідоз, який убиває практично половину хворих, викликають бактерії Burkholderia pseudomallei.

Вчені виявили, що патогенний мікроорганізм потрапляє в головний мозок і хребет через вдих.

Досліди на мишах показали, що одного вдиху достатньо, щоб бактерії за 24 години закріпилися в організмі.

Більше того, людина може роками жити з інфекцією, не підозрюючи про неї, оскільки максимальний інкубаційний період меліоідозу складає 62 роки.

"Він може просто сидіти в тілі, чекаючи слушної нагоди, або ж поступово шкодити організму протягом усього життя. Та чи інша функція мозку може відмовити ", - пояснив  співавтор дослідження Джеймс Сент-Джон.

Нагадаємо, що науковці з Імперського коледжу Лондона і Університету штату Вашингтон повідомили, що вірусний гепатит став однією з основних причин смертей та інвалідності на Землі. Захворювання стало в один ряд із туберкульозом, малярією та ВІЛ.

Кількість смертей через вірусні гепатити за 23-річний період збільшилася на 63 %. Смертність була вище в країнах з високим і середнім рівнем доходів, ніж у країнах з низькими зарплатами. Щорічно від цієї хвороби гине 1,45 млн людей, у той час як кількість померлих від туберкульозу і малярії знизилася з 1990 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація