Учені розкрили таємницю утворення надмасивних чорних дір

Учені розкрили таємницю утворення надмасивних чорних дір

Фото: NASA

Маси надмасивних чорних дір у сотні тисяч разів і більше перевищують сонячні.

Італійські та японські астрофізики в ході прямих спостережень виявили найбільш ймовірний механізм утворення надмасивних чорних дір. Про це повідомляє Lenta.ru.

Зазвичай чорні діри є кінцевим результатом еволюції зірок, які вдвічі-втричі важчі за Сонце. Маси надмасивних чорних дір у сотні тисяч разів і більше перевищують сонячні. Більшість таких об'єктів зосереджено в активних центрах великих галактик. Однак, механізм їх утворення вчені досі не вивчили.

"Наше відкриття, у разі свого підтвердження, пояснює, як народилися ці монструозні чорні діри. Ми знайшли докази того, що зародки надмасивних чорних дір можуть утворюватися безпосередньо в результаті колапсу гігантської газової хмари, минаючи всі проміжні стадії", - розповів співавтор дослідження Фабіо Пакуччі.

У своєму дослідженні астрофізики використовували дані, отримані з космічних телескопів Chandra, Hubble і Spitzer. Використовуючи комп'ютерне моделювання, учені проаналізували матеріали спостережень. Так, вони дійшли висновку, що надмасивні чорні діри сформувалися в результаті колапсу величезних газопилових хмар без проміжних стадій, протягом яких могли б утворюватися і знищуватися зірки або інші об'єкти.

Учені знайшли підтвердження своїй теорії на прикладі двох надмасивних чорних дір, що утворилися, коли Всесвіту було менше мільярда років. Тепер астрофізики планують продовжити своє дослідження та виявити більше об'єктів, які б підтвердили їхню теорію.

Зазначимо, проведене дослідження незабаром буде опубліковане в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Його препринт є на сайті arXiv.org. Крім того, у своєму прес-релізі про нього повідомляє NASA.

Нагадаємо, раніше вчені розкрили таємницю гігантської хмари на Марсі. Події на світилі змінили космічну погоду. Таємницю шлейфу на Марсі розгадали вчені місії Mars Express.

Повʼязані теми:

Наступна публікація