Учені виявили джерело питної води на Марсі для майбутніх колонізаторів

Учені виявили джерело питної води на Марсі для майбутніх колонізаторів

Фото: NASA

Знайдене крижане озеро допоже зберегти життя астронавтам, що подорожують на Червону планету.

Віднині астронавти та майбутні колонізатори Марсу забезепчені питною водою. Про це повідомили американські дослідники із Університету Техасу, відзвітувавши про знайдене зледеніле озеро під поверхнею Червоної планети, передає The International Business Times.

Автори дослідження Кассі Штурман та Джек Холт дійшли такого висновку, вивчаючи дані супутника, отримані після сканування марсіанської рівнини Утопія.

Проаналізувавши отримані знімки, геофізики знайшли під поверхнею Марса неглибоке, але велике за розмірами сховище льоду. Відзначається, що дана місцина також є вкрай зручною для посадки та облаштування майбутньої життєдіяльності на планеті.

Крижаний резервуар розташований на марсианській рівнині Утопія, що в середній частині північної півкулі планети. Озеро залягає на глибині менше одного метра від найвищої точки поверхні Марса, а його ширина становить від 80 до 170 м. Для порівняння, саме таку площу займає американський штат Нью-Мехіко.

За словами вчених, підземне сховище утворилось внаслідок снігопадів, що проходили в період, коли вісь планети була нахилена значно сильніше, ніж зараз.

Дослідники наголошують, що озеро може використовуватись у якості джерела води для астронавтів, подорожуючих на Марс.

Також вчені припускають, що озеро могло бути раніше і у рідкому стані, однак чи було достатньо цієї кількості рідини для підтримки життя на планеті залишається невідомим.

За словами іншого співавтора дослідження Джо Леві, майбутні заміри криги та її активне використання може зберегти життя астронавтам майбутніх місій, а також допомогти зрозуміти феномен марсіанського льодовикого періоду.

Нагадаємо, раніше вчені з США та ОАЕ описали умови на Землі, що утворилися, якби в Сонячній системі не було Марса. Парниковий еффект - найменше, що нас би очікувало.

Європейське космічне агентство “загубило” зонд, що мав досліджувати поверхню Марса

Європейське космічне агентство “загубило” зонд, що мав досліджувати поверхню Марса

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація