Учені вирахували час для появи гравітаційних хвиль після злиття двох чорних дір

Учені вирахували час для появи гравітаційних хвиль після злиття двох чорних дір

Фото: Reuters

Чорні діри зливаються внаслідок зіткнення галактик, у центрах яких вони розташовуються.

Міжнародна дослідницька група за участю Університету Цюриха підрахувала, скільки часу необхідно для народження гравітаційних хвиль після зіткнення двох галактик та злиття надмасивних чорних дір у них.

Виявляється, поява гравітаційних хвиль займає цілих 10 мільйонів років, що набагато менше, ніж учені припускали раніше. Про це повідомляють на сайті Університету Цюриха.

Під час досліджень науковці розробили комп'ютерне моделювання злиття двох галактик віком три мільйони років. У центрі кожної з галактик розташовуються чорні діри, маса яких перевищує масу Сонця у 100 мійльонів разів.

Науковці розробили комп'ютерне моделювання злиття двох галактик / Фото: University of Zurich

Ці розрахунки науковці проводили на суперкомп'ютерах в Китаї, Швейцарії та Німеччині. Загалом на дослідження витратили близько року. 

До слова, раніше вчені припускали, що поява сильних гравітаційних хвиль  можлива лише через 1 мільярд років після зіткнення двох галактик.

Раніше NASA опублікували відео злиття чорних дір та появи гравітаційних хвиль.

Нагадаємо, вперше гравітаційні хвилі від злиття чорних дір учені зареєстрували 14 вересня 2015 року. Не так давно колаборація LIGO зафіксувала їх вдруге.

Повʼязані теми:

Наступна публікація