Учені знайшли шосте чуття у водіїв

Учені знайшли шосте чуття у водіїв

Учені запропонували 59 добровольцям проїхати на симуляторі автомобіля .

Фахівці з Х'юстонського університету і Техаського Інституту транспорту з'ясували, що задума або емоційні переживання водіїв сприяють безпечному водінню.

Як пише Лента.ru, учені запропонували 59 добровольцям проїхати на симуляторі автомобіля чотири рази один і той же відрізок шляху. В одному випадку водій міг спокійно їхати, ні на що не відволікаючись; в інших він вирішував в розумі певні завдання, відповідав на запитання, покликані викликати емоційну реакцію, або відповідав на текстові повідомлення.

Крім нормальних умов водіння, доброволець демонстрував нервозність. У випадку з текстовими повідомленнями це призводило до небезпечного відхилення керма, що збільшувало ризик потрапляння в аварію. Однак інші відволікаючі фактори призвели навіть до більш акуратного водіння.

За словами вчених, можливим поясненням цього парадоксу може бути активність зони мозку, відомої під назвою передньої поясної звивини. Ця ділянка грала роль коректора помилок.

Конфлікт відбувався через когнітивні, емоційні та сенсомоторні фактори, що підвищує рівень фізіологічного стресу водія, в результаті чого реакція "бий або біжи" знаходить вихід в утримуванні рук на кермі.

Передня поясна звивина коригує рухи рук, що призводить до прямого водіння. Однак для цього необхідно, щоб очі водія дивилися на дорогу. У випадку з текстовими повідомленнями цього не відбувається, і мозок не може виправити відхилення керма. Своєрідне шосте чуття відмовляє людині, що збільшує ризик аварії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація