В Україні за унікальним методом народилася перша в світі дитина від трьох батьків

В Україні за унікальним методом народилася перша в світі дитина від трьох батьків

Ілюстрація / Фото: pixabay.com

Пацієнтці було проведено перенесення ядер її та чоловіка у донорську яйцеклітину, що своєю чергою була позбавлена ядра. 

В Україні народилася перша у світі дитина після пронуклеарного перенесення ядер або за методом "від трьох батьків".

Про це повідомив директор клініки "Надія" Валерій Зукін, передає УНІАН.

Це дитя стало першим у світі немовлям, яке народилося після пронуклеарного перенесення ядер у вже запліднених одноклітинних ембріонах, до цього проводилося перенесення лише у незапліднених яйцеклітинах. 

"За допомогою пронуклеарного переносу ядер 34-річна жінка з безпліддям протягом 15 років змогла народити здорову генетично "свою рідну" дитину... На початку січня народилася "наша" дитина", - розповів очільник клініки.

Сутність методу полягає у тому, що було проведено перенесення ядер її та чоловіка у донорську яйцеклітину, що своєю чергою була позбавлена ядра. 

"В результаті була отримана "реконструйована" яйцеклітина, що мала генетичний набір ядерної ДНК від матері та батька (приблизно 25 тис. генів) і цитоплазматична ДНК від донора (37 генів), тобто дитина має "трьох батьків". Наявність ДНК від трьох осіб було підтверджено під час обстеження дитини у період вагітності в лабораторіях України та Німеччини. Народження дитини після цього методу лікування зареєстровано вперше в світі", - підкреслив Зукін.

Нагадаємо, учені з'ясували, від чого залежить стать майбутньої дитини. Науковці провели дослідження, в якому взяли участь 1 411 китайських жінок, які збиралися народжувати найближчим часом. Лікарі спостерігали за ними перед вагітністю і під час неї – їм постійно вимірювали артеріальний тиск, перевіряли показники холестерину та цукру в крові. В результаті виявилося, що хлопчиків найчастіше народжували ті жінки, у яких перед заплідненням був підвищений артеріальний тиск. Ці висновки залишились дійсними, навіть після врахування вченими віку, рівня освіти, куріння та індексу маси тіла.

Повʼязані теми:

Наступна публікація