Вчені досліджували "темні століття" Всесвіту

Вчені досліджували "темні століття" Всесвіту

Ілюстрація / Фото: Getty Images

Зірки і планети в цей період були відсутні.

Астрофізики з Японії, Швеції, Великобританії та Німеччини заглянули в "темні століття" Всесвіту.

Ученим вдалося виявити галактику, в якій відносна частка кисню всього в десять разів менше, ніж у Сонця. Галактика SXDF-NB1006-2 розташована на відстані 13,1 мільярда світлових років від Землі. Вперше вона була виявлена в 2012 році за допомогою японського телескопа Subaru, після чого в червні 2015 року детально досліджена обсерваторією ALMA (Atacama Large Millimeter Array).

У період розвитку Всесвіту, який отримав назву "темні віки" і тривав 0,38—550 мільйонів років після Великого вибуху, світ був заповнений воднем, гелієм і літієм, випромінюванням від них, а також реліктовим випромінюванням. Зірки і планети в цей період були відсутні. Більш важкі елементи (вуглець і кисень) накопичувалися значно пізніше.

На зміну "темним вікам" прийшла епоха реіонізації, коли почали з'являтися перші зірки і їх скупчення, випромінювання від яких іонізувало водень. Робота учених дозволила простежити цей проміжок еволюції Всесвіту.

Нагадаємо, що раніше вчені вперше змогли змоделювати розширення Всесвіту, взявши до уваги зміну простору-часу та розрахувати амплітуду гравітаційних хвиль.

Раніше дослідниками застосовувалися алгоритми на основі чисельного моделювання ньютонівської гравітації.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Життя зірок
Наступна публікація