Вчені назвали вищу освіту причиною раку головного мозку

Вчені назвали вищу освіту причиною раку головного мозку

Фото: Reuters

Фахівці не знають причин зв'язку поміж явищами. 

У людей з вищою освітою більш високий ризик розвитку гліоми, первинної пухлини головного мозку, у порівнянні з тими, хто закінчив тільки дев'ять класів школи.

Про це інформує "Лента.ру". 

У своєму дослідженні вчені розглянули дані про 4,3 мільйона осіб, народжених у Швеції в 1911-1961 роки. За ними медики спостерігали протягом 17 років починаючи з 1993 року. Пухлини головного мозку знайдені у 5,7 тисячі чоловіків і 7,1 тисячі жінок. З них у чоловіків, які провчилися у вузі як мінімум три роки, ризик розвитку гліоми на 19 відсотків більше, ніж у тих, хто після дев'яти класів не продовжив свою освіту. Аналогічний показник для жінок становив 23 відсотки.

У цілому вчені виявили стійкий зв'язок між підвищеним ризиком розвитку пухлин головного мозку і розумовою діяльністю (у порівнянні з фізичною працею).

Вчені не знають причин такого зв'язку. Між тим вони припускають, що однією з імовірних причин може бути своєчасне звернення людей, які мають вищу освіту, до лікарів.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що дослідники з Університету Цинциннаті виявили, що важке ракове захворювання крові, відоме як гострий мієлоїдний лейкоз, можна вилікувати.

У дослідженні, опублікованому в журналі Nature Communications, повідомляється, що вилікувати хворобу можна, підсиливши активність певного типу мікроРНК — коротких молекул рибонуклеїнової кислоти, які регулюють функції генів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація