Учені нестандартно говорять про дослідження через погоню за сенсаціями

Учені нестандартно говорять про дослідження через погоню за сенсаціями

Щоб опублікувати свої роботи в науковому журналі, дослідникам доводиться все більше доводити унікальність власного дослідження / Фото: Getty Images

Збільшення хвальних епітетів останніми роками більше властиво для статей, написаних авторами, які працюють за межами Великобританії.

За останні 25 років вчені стали більш оптимістично і сенсаційно описувати власні відкриття. До такого висновку голландські дослідники дійшли, вивчивши статті в базі даних медичних та біологічних публікацій.

Психіатр Крістіан Вінкерс і його колеги провели пошук по 25 "позитивних" і 25 "негативних" словах у назвах і резюме англомовних статей, опублікованих з 1974 до 2014 року. Частка текстів з як мінімум одним "позитивним" словом зросла з 2 відсотків (у 1974-1980-х роках) до 17,5 у 2014-м. Для "негативних" слів це зростання становило лише 1,1 відсотка за той самий період. Частота нейтральних слів не змінилася.

Вінкерс вважає, що тренд відображає не науковий прогрес і зростання числа разючих відкриттів, а полювання за сенсаціями і перебільшення значимості отриманих результатів. Щоб опублікувати свої роботи в науковому журналі, дослідникам доводиться все більше доводити унікальність власного дослідження, його відміну від тисяч інших.

Все частіше в статтях вживається слово "novel" (новаторський, інноваційний).

Також Вінкерс з'ясував, що збільшення хвалебних епітетів в останні роки більше властиво статей, написаних авторами, які працюють за межами Великобританії, США і Канади, і опублікованими не в найпрестижніших журналах.

Нагадаємо, що вчені дізналися, що любителі "глибоких" цитат із соцмереж виявилися дурнями.

Повʼязані теми:

Наступна публікація