Вчені підозрюють існування життя на найменшому супутнику Юпітера

Вчені підозрюють існування життя на найменшому супутнику Юпітера

Фізики виміряли температуру на Європі.

Вчені підозрюють існування життя в підлідному океані Європи. Ізраїльський фізик Йосеф Ашкеназі з університету імені Бен-Гуріона оцінив температуру поверхні Європи — найменшого з чотирьох супутників Юпітера, відкритих Галілео Галілеєм. Вчені підозрюють існування життя в підлідному океані небесного тіла.

Про це пише Лента.ру.

Отримані значення температури поверхні Європи залежать від широти місцевості. Максимальної величина параметра повинна бути на екваторі (101,7 кельвіна), а мінімальною — на полюсі (45,26 кельвіна). Середнє значення температури складе 94,75 кельвіна.

Розрахунки Ашкеназі враховують, на відміну від попередніх робіт, відхилення траєкторії руху Юпітера навколо Сонця від кругової, знаходження супутника в тіні планети, а також внутрішній розігрів Європи, від якого найбільше залежить температура на високих широтах. Товщина крижаної кірки супутника, під якою ховається океан, може сягати 10 кілометрів.

Європа є одним з основних кандидатів на джерело позаземного життя в Сонячній системі. Під крижаною поверхнею супутника може ховатися підлідний океан або шар в'язкого льоду. Солоної води під кіркою Європи може виявитися в два рази більше, ніж у Світовому океані на Землі.

Нагадаємо, що раніше автоматична міжпланетна станція Juno прибула до Юпітера. Як інформує NASA, подорож від Землі до найбільшій планеті Сонячної системи станції тривала близько п'яти років. Станція Juno буде обертатися навколо Юпітера по еліптичній орбіті на відстані п'яти тисяч кілометрів від атмосфери.

Американський дослідницький апарат "Юнона" вийде на орбіту Юпітера

Американський дослідницький апарат "Юнона" вийде на орбіту Юпітера

Повʼязані теми:

Наступна публікація