Учені підтвердили існування надгіганта з нейтронною зіркою всередині

Учені підтвердили існування надгіганта з нейтронною зіркою всередині

Фото: NASA

Зірка на стадії об'єкта Ландау-Торна-Житков може перебувати близько тисячі років.

Астрофізики з Кембріджського університету підтвердили унікальний статус HV2112 як найбільш ймовірного кандидата в об'єкт Ландау-Торна-Житков — зоряне утворення, що складається з червоного гіганта (або надгіганта), всередині якого знаходиться нейтронна зірка.

Вчені провели повторний аналіз даних фотометричних каталогів і висновків про характер руху об'єкта HV2112 в межах Малої Магелланової хмари.

Астрофізики прийшли до висновку, що параметри руху і фотометрія небесного тіла дозволяють віднести його до об'єкту Ландау-Торна-Житков. Небесне тіло HV2112 вперше було виявлено в 2014 році за допомогою оптичних 6,5-метрових телескопів обсерваторії Лас-Кампанас в Чилі.

Вчені вивчили спектри об'єкта з Малої Магелланової хмари і виявили в них аномально високий вміст ліній, що відповідають рубидію, літію та молібдену.

Зірка на стадії об'єкта Ландау-Торна-Житков може перебувати близько тисячі років.

Подальша еволюція системи призводить до вибуху наднової і утворення двох релятивістських об'єктів (наприклад, пульсара і нейтронної зірки, що обертаються на великій швидкості відносно загального центру мас, який сам рухається з високою швидкістю).

Нагадаємо, що космічне агентство уряду США (NASA) представило нове захоплююче фото, зроблене станцією Cassini, - з Енцеладом над кільцями Сатурна.

На ньому невеликий крижаний місяць Сатурна виглядає срібним на тлі чорноти космосу.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація