Вчені підтвердили участь темної енергії в розширенні Всесвіту

Вчені підтвердили участь темної енергії в розширенні Всесвіту

Фото: NASA

Темна енергія являє собою гіпотетичну енергію, яка введена в математичну модель Всесвіту.

Космологи з Університету Кейс Вестерн Резерв в США і Катанійского університету в Італії створили точну модель еволюції Всесвіту за допомогою суперкомп'ютера.

Про це пише "Лента.ру".

Нова симуляція підтвердила, що розширення космосу з прискоренням під дією темної енергії не є похибкою старих моделей. За допомогою суперкомп'ютерів вони змоделювали розширення ранньої Всесвіту, коли матерія починала концентруватися в згустки, деформуючи простір навколо себе і залишаючи розріджені області. За словами вчених, дослідження допомагає вирішити суперечку щодо точності спрощеного моделювання.

Зараз космологи моделюють розвиток Всесвіту, починаючи з невеликих областей, в яких під дією гравітації утворюються щільні структури. При цьому в великих масштабах Всесвіт залишається однорідним. За допомогою симуляції вдалося з'ясувати, що області з високою щільністю не сильно впливають на еволюцію Всесвіту, і таким ефектом можна буде знехтувати в майбутніх обчисленнях. Тому прискорене розширення і темна енергія не є результатом помилкових припущень космологів. Вчені вважають, що новий метод не змінить усталені погляди на еволюцію космосу. Однак робота допоможе пролити світло на ранні стадії Великого вибуху і поширення в просторі таких частинок, як нейтрино.

Темна енергія являє собою гіпотетичну енергію, яка введена в математичну модель Всесвіту заради пояснення спостережуваного розширення з прискоренням.

Нагадаємо, що раніше вчені вперше змогли змоделювати розширення Всесвіту, взявши до уваги зміну простору-часу та розрахувати амплітуду гравітаційних хвиль.

Перш дослідниками застосовувалися алгоритми на основі чисельного моделювання ньютонівської гравітації.

SpaceX вдалося посадити свою ракету на морську платформу

SpaceX вдалося посадити свою ракету на морську платформу

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація