Учені показали нестабільність п'ятивимірних чорних дір

Учені показали нестабільність п'ятивимірних чорних дір

Фото: NASA

П'ятивимірні чорні діри з плином часу можуть розпадатися на інші чорні дірки.

Математичні фізики з Великобританії вперше показали, що чорні діри в п'ятивимірному просторі-часі нестабільні і порушують принцип космічної цензури.

Принцип космічної цензури в 1973 році запропонував британський математичний фізик Роджер Пенроуз. Його модифіковану версію пізніше розглянув Стівен Хокінг.

Принцип космічної цензури говорить про те, що в просторі-часі неможливі голі сингулярності (сингулярність простору-часу - це область простору-часу, через яку неможливо гладко продовжити геодезичну лінію, яка входить у неї). Останнє означає, що сингулярності, що виникають у загальній теорії відносності Альберта Ейнштейна, повинні бути сховані від зовнішнього спостерігача. Зокрема, для чорної діри вони повинні перебувати під її горизонтом подій. У чотиривимірному просторі-часі це умова, швидше за все, виконується.

У 2002 році фізики показали, що в пятимерном просторі-часу можуть існувати чорні діри, проекція яких на тривимірний простір нагадує тонке кільце. Вченим тільки зараз за допомогою суперкомп'ютерів вдалося дослідити динаміку таких чорних дірок і продемонструвати її нестійкий характер.

П'ятивимірні чорні діри з плином часу можуть розпадатися на інші чорні діри, кожна з яких буде джерелом голої сингулярності, тобто порушувати принцип космічної цензури. Математично це призводить до неможливості опису п'ятивимірного простору-часу загальною теорією відносності.

Вчені відзначають, що їх висновки можуть стати в нагоді при розробці теорій струн, в яких розмірність простору-часу більша чотирьох, і створенні квантової теорії гравітації.

Нагадаємо, що у майбутньому людство зможе вилучати необмежену кількість енергії з чорних дір і її мініатюрних рукотворних аналогів. Про це розповів британський фізик-теоретик і космолог Стівен Хокінг.

Нагадаємо, раніше британський фізик-теоретик попередив людство про неминучу техногенну катастрофу. Стівен Хокінг вважає, що вона відбудеться в найближчу тисячу років.

Повʼязані теми:

Наступна публікація