Вчені виміряли температуру нейтронної зірки

Вчені виміряли температуру нейтронної зірки

Фото: NASA

Типова нейтронна зірка має приблизно таку ж масу, що і Сонце.

Астрофізики з США, Канади, Мексики, Нідерландів і Великобританії оцінили температуру нейтронної зірки.

Про це пише "Лента.ру".

Температура ядра об'єкта KS 1731-260 досягає 93,5 мільйона кельвінів. На думку вчених, внутрішні (ядро) і приповерхневі (кора) частини нейтронної зірки, віддаленої від Землі на відстані 23 тисяч світлових років і знаходиться в сузір'ї Змієносця, перебувають у тепловій рівновазі один з одним.

Спостереження 2001 року показали, що температура поверхні KS 1731-260 становить три мільйони кельвінів. Мале значення параметра пов'язано з тим, що світило, ймовірно, знаходилося до 1988 року в неактивному стані.

Астрономи вважають, що у Всесвіті може міститися велика кількість таких об'єктів. Типова нейтронна зірка має приблизно таку ж масу, що і Сонце, тоді як її діаметр становить 10-20 кілометрів. Ядро світила складається з нейтронів, тонка кора — атомних ядер і електронів. Гравітаційному стиску небесного тіла перешкоджають ядерні сили.

Нагадаємо, що раніше астрономи з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики (США) виміряли надмасивну чорну діру в центрі Чумацького шляху.

У центрі нашої галактики розташована надмасивна чорна діра Стрілець А*. Її маса становить близько 4 млн сонячних мас. Крім того, чорна діра - досить тьмяний об'єкт.

Повʼязані теми:

Наступна публікація