Вчені вважають, що глобальне потепління вперше винищило представників ссавців

Вчені вважають, що глобальне потепління вперше винищило представників ссавців

Вчені вважають, що глобальне потепління вперше винищило представників ссавців

Фото: Queensland government

В середньому на планеті рівень моря виріс на 20 сантиметрів.

Через кліматичні зрушення вимерли рифові мозаїчнохвості щурі — єдині ссавці, що мешкають на території Великого бар'єрного рифу, і перші жертви глобального потепління серед цього класу тварин.

Про вимирання щурів повідомляє The Guardian.

Гризун мешкав тільки в Австралії, в протоці Торрес, на невеликому кораловому рифі. Європейці вперше дізналися про його існування в 1845 році, і моряки відстрілювали щурів у великій кількості. У 1978 році на острові залишалося кілька сотень особин.

Востаннє їх помітили в 2009 році, В 2014 році австралійські вчені поставили на острові 150 пасток, а також провели детальний огляд всієї його території. Однак зоологам не вдалося виявити жодного звіра.

На думку дослідників, головною причиною вимирання щурів стало підвищення рівня моря: острів кілька разів затоплювало, унаслідок чого щури вмирали, а їх середовище проживання руйнувалася. У середньому на планеті рівень моря виріс на 20 сантиметрів (з 1901 по 2010 рік), проте в протоці Торреса з середини 1990-х років цей процес проходить у два рази інтенсивніше.

"Випадок — перше задокументоване вимирання ссавців через антропогенні кліматичні зрушення", — відзначають вчені.

Єдиний шанс "воскресіння" виду можуть дати експедиції на острів Нову Гвінею. Вчені припускають, що предки рифових мозаїчнохвостих щурів потрапили на рифовий острівець саме звідти.

Нагадаємо, що вчені переконані, що величезний дуже старий шматок льоду може стати ключем для пояснення глобального потепління на планеті.

На думку вчених, стародавні шматки льоду формувалися ще в ті часи, коли чергування льодовикових періодів були набагато частіше.

Аналіз такого льоду може допомогти вченим пояснити, чому сьогодні відбувається зміна клімату.

Нагадаємо, в лютому чеські кліматологи в рамках спостереження за погодними умовами в Антарктиді оголосили про встановлення рекордного максимуму температури – стовпчик термометра піднявся до позначки 17,8 градусів тепла. За словами вчених, цей факт є черговим свідченням глобального потепління, яке відбувається на Землі.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація