Вчені зафіксували космічний снігопад

Вчені зафіксували космічний снігопад

Фото: A. Angelich / ALMA

На великій відстані низький тиск змушує пар перетворюватися на лід.

Астрофізики з Європейської південної обсерваторії вперше спостерігали снігову лінію на орбіті навколо молодої зірки. Область, де вода, що знаходиться в пароподібному стані, переходить у лід, віддалена від рідного світила на рекордну відстань в 40 астрономічних одиниць.

Про це пише Лента.ру.

Молоді зірки часто оточені щільними обертовими хмарами газу і пилу, відомими як протопланетні диски, з яких згодом народжуються планети. Тепло, що йде від зірки сонячного типу, сприяє тому, що вся вода в межах трьох астрономічних одиниць або 450 мільйонів кілометрів знаходиться в газоподібному стані. На великій відстані низький тиск змушує пар перетворюватися на лід. Ця область переходу називається сніговою лінією.

Однак у зірки V883 Оріона снігова лінія розташована значно далі — за 40 астрономічних одиниц (шість мільярдів кілометрів), що схоже хіба на радіусом орбіти Плутона. Це сталося через те, що V883 Оріона збільшила свою яскравість через зіткнення з великою кількістю матеріалу протопланетного диска з поверхнею зірки.

Це дозволило астрономам c допомогою Атакамскої великої антенної решітки виявити снігову лінію під час пошуків ознак фрагментації диска, який призводить до появи планет. Вчені вважають, що такі спалахи, як той, що стався з V883 Оріона, є звичайним явищем в еволюції більшості планетарних систем.

Нагадаємо, що американський дослідницький апарат "Юнона" після п'яти років польоту повинен сьогодні вийти на орбіту далекого Юпітера.

Наступні два роки станція проведе на висоті чотири тисячі кілометрів від поверхні планети. Нижче "Юнона" спускатися не буде, щоб уберегтися від радіації.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Життя зірок
Наступна публікація