Учені знайшли в Індійському океані мертву зону

Учені знайшли в Індійському океані мертву зону

Ілюстрація / Фото: Reuters

Аналогічні мертві зони раніше виявлені у західних берегів Північної і Південної Америки, Намібії і біля західного узбережжя Індії в Аравійському морі.

В Бенгальській затоці, розташованій в північно-західній частині Індійського океану, вчені виявили мертву зону — величезні обсяги бідної на кисень води.

Про це пише "Лента.ру".

Площа виявленої вченими мертвої зони становить 60 тисяч квадратних кілометрів, глибина розташування — від 100 до 400 метрів. У цих просторах кисню приблизно в десять тисяч разів менше, ніж у насичених повітрям приповерхневих шарах океану. Глобальне потепління, як помітили вчені, призводить до розширення мертвих зон у світовому океані. Те, що узбережжя Бенгальської затоки оточене високою щільністю населення, як вважають автори дослідження, лише прискорює темпи розширення мертвих зон — у воду з добрив, що використовуються в сільському господарстві, потрапляє багато азоту.

Аналогічні мертві зони раніше виявлені у західних берегів Північної і Південної Америки, Намібії і біля західного узбережжя Індії в Аравійському морі. У цих водах практично немає мікроорганізмів, здатних засвоювати азот — один з головних елементів життя.

Нагадаємо, що раніше океанологам випадково вдалося сфотографувати, як пелагічна лисяча акула (Alopias pelagicus) народжує дитинча у відкритому морі.

Зображення представила група океанологів, яка вивчає лисячих акул, під керівництвом Саймона Олівера з Честерського університету.

Повʼязані теми:

Наступна публікація