Вчені знайшли відходи людської цивілізації на дні Маріанської западини

Вчені знайшли відходи людської цивілізації на дні Маріанської западини

Вчені знайшли відходи людської цивілізації на дні Маріанської западини

Фото: marinespecies.org

Фахівці підозрюють, що високий рівень відходів у Маріанській западині пояснюється її близькістю до китайських промислових районів.

Вперше вимірявши рівень органічних забруднювальних речовин у глибоких западинах морського дна (у тому числі Маріанської), вчені з'ясували, що в організмі місцевих тварин у великій кількості накопичуються токсичні хімікати.

Про це пише "Лента.ру". 

Фахівці вперше виміряли концентрацію органічних забруднювачів в організмі бокоплавів (ракоподібних - ред), що мешкають на глибині семи-десяти тисяч метрів, від Маріанської западини на заході Тихого океану до жолоба Кермадек (біля узбережжя Нової Зеландії).

Раніше вчені проводили подібні дослідження на глибині до двох тисяч метрів. Ракоподібних спіймали під час двох океанологічних експедицій у 2014 році: їх зібрали автоматичні підводні апарати. У мешканців обох западин знайшли поліхлоровані біфеніли (PCB, з цих речовин виготовляють пластмаси - ред) і полібромовані дифенілові ефіри (PBDE, інгібітори горіння - ред).

Обидва типи речовин належать до стійких органічних забруднювачів — це канцерогенів, які повільно розпадалися, які були заборонені в більшості країн світу, починаючи з 1970-х років. В Маріанській западині концентрація PCB виявилася навіть вищою, ніж у дельтах двох забруднених річок Китаю (Чжуцзян і Ляо).

Вчені підозрюють, що високий рівень PCB в Маріанській западині пояснюється її близькістю до китайських промислових районів, де виробляється пластмаса, а також на американській військовій базі на острові Гуам.

Ключ до розгадки походження життя на Землі, і ймовірно, за її межами може перебувати у найглибшому місці на планеті - Маріанській западині, вважають вчені.

Наприклад, на глибині майже 11 тисяч метрів дно буквально вистелене "килимом" мікроорганізмів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація