Вчений спрогнозував падіння видобутку нафти в Росії у п'ять разів

Вчений спрогнозував падіння видобутку нафти в Росії у п'ять разів

Фото: Reuters

До 2050 року видобуток у Західній Європі, Норвегії та Мексиці практично припиниться.

Майкл Діттмар з Інституту фізики частинок Швейцарської вищої технічної школи Цюріха спрогнозував динаміку запасів і видобутку нефти у різних регіонах світу в період до 2050 року. Зокрема, оцінки фізика свідчать про скорочення в майбутньому видобутку нафти в Росії.

Присвячений дослідженню препринт автор опублікував на сайті arXiv.org. У своєму аналізі Діттмар спирався на дані, представлені незалежним агентством EIA (Energy Information Administration).

Вчений для прогнозування темпів видобутку нафти використовував новий підхід на противагу стандартним, які ґрунтуються на оцінках перспектив економічного зростання, що давало завищені показники видобутку нафти (йдеться про моделі, побудовані десять років тому, які показали свою неправомірність сьогодні).

Діттмар зауважив, що, незважаючи на глобальне економічне зростання в останньому десятилітті, його темпи сильно відрізняються у різних регіонах. Між тим, практично скрізь закономірності плато (відсутність зростання або спаду видобутку нафти) і досягнення спаду видобутку однакові, а кількісні оцінки наступного року можуть бути зроблені на основі даних про поточний.

Згідно з моделлю Діттмара, в цілому в порівнянні з 2015 роком сумарно Росія, Казахстан і Азербайджан (об'єднані вченим в один макрорегіон колишнього СРСР) до 2050 року скоротять видобуток у п'ять разів.

Фото: Dr. Michael Dittmar

В середньому, за Діттмаром, кожні п'ять років середньодобовий видобуток нафти знижуватиметься на три відсотка у всіх регіонах видобутку. Раніше цей процес почнеться у Західній Європі, Норвегії та Мексиці. До 2050 року видобуток нафти цими регіонами, за оцінкою фізика, практично припиниться.

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація