Від роботів для армії до безкоштовної освіти. Як ІТ-волонтери допомагають Україні

Від роботів для армії до безкоштовної освіти. Як ІТ-волонтери допомагають Україні

ТСН.ua розповідає про волонтерські проекти української ІТ-спільноти, які варті уваги.

Волонтерство. Актуальне слово на сьогодні. Але чи знаєте ви, що ІТ-компанії активно займаються волонтерством? І ми не знали, бо роблять це вони не показово. Проте ми привідкриємо таємницю, адже Україна має знати своїх ІТ-героїв та їхні проекти.

У спеціальному матеріалі ТСН.ua, підготовленому спільно з IT-Prospect Європейської Бізнес Асоціації читайте про найбільш яскраві волонтерські проекти ІТ-спільноти.

ВОЛОНТЕРСЬКІ РОЗРОБКИ ДЛЯ АРМІЇ

Волонтери активно допомагають українській армії, розробляючи технічні та просто побутові новинки, які значно полегшують життя бійців. Однією із найпотужніших волонтерських організацій є "Армія SOS", яка організовує закупівлю амуніції, засобів захисту, зв'язку та розвідки, харчів та форми, доставляє їх на позиції та передає бійцям на фронт.

Особливою гордістю команди є досягнення IT-волонтерів. Вони розробили програмне забезпечення, що допомагає артилерії влучно і швидше стріляти. Якщо раніше командиру перед відкриттям вогню необхідно було протягом 10 хвилин робити виміри на папірці, то тепер програма це робить за 2 хвилини, враховуючи балістичні поправки і погодні умови.

На окрему увагу заслуговує робот-розвідник, якого розробили у Львові. Він може не тільки збирати інформацію, а й доставляти до 300 кг вантажу і зброї. Робот також здатний евакуювати поранених солдатів. Запас ходу у нього складає 6 годин, при цьому на нього можна встановлювати акумулятори з будь-якої техніки. Механізм здатний працювати в умовах від -40 до +80 градусів за Цельсієм, під дощем, снігом та градом.

Тим часом у SoftServe розробили прототип програми, що розпізнає військову техніку на відеозаписах безпілотників. Зазвичай військові роблять це у ручному режимі, а спеціальний софт, з елементами штучного інтелекту та здатністю самонавчатися, робить це миттєво. Окрім того, торік волонтери компанії розробили власні безпілотні комплекси та передали понад 10 таких систем на Схід.

Водночас у Києві волонтери почали розробку роботизованих протезів рук для солдатів, які постраждали на полі бою і втратили кінцівки. За словами розробників, з таким протезом можна брати різні предмети, дзвонити по телефону, тримати склянку і навіть писати. Такий протез в кілька разів дешевший від закордонних аналогів.

Українські волонтери також створили систему планування розвідки й координації на полі бою – "КомБат". Вона дозволяє в режимі реального часу стежити за переміщенням бійців і підрозділів під час виконання бойових завдань, давати вказівки й розуміти, у якому стані певний солдат чи група. Це військовий аналог раніше розробленої програми для гри в страйкбол.

Варто зазначити, шо ІТ-спільнота не тільки розробляє інноваційні рішення для армії, а й допомагає переселенцям, збирає гроші чи робить закупівлі необхідного обладнання. Наприклад, за сприяння інженерів GlobalLogic один із зарубіжних клієнтів компанії пожертвував необхідну суму коштів на будівництво дитячого майданчика на території Центру допомоги вимушеним переселенцям.

А торік працівники SoftServe зібрали близько 10 млн грн на соціальні проекти, з них на допомогу військовим в АТО - майже 5 млн гривень. Також волонтери компанії придбали понад 3,5 тисячі одиниць екіпірування, 87 одиниць комп'ютерної техніки тощо. Важливою волонтерською ініціативою стало також оснащення у Львівському військовому госпіталі єдиного у Західній Україні кабінету з реабілітації хворих зі спинальними травмами - споруджено спеціальний басейн для процедур.

А, наприклад, інша ІТ-компанія – Ciklum – зібрала понад 8 млн гривень як пожертви постраждалим у військових діях. Варто також зазначити, що й інші провідні ІТ-компанії України, такі як Global Logic, EPAM, Sigma Software беруть активну участь у пожертвах, або створюють власні проекти, спрямовані на допомогу бійцям.

ТУРБОТА ПРО ДІТЕЙ

ІТ-Миколай - один із масштабних волонтерських ІТ-проектів. Вже четвертий рік поспіль на свято Миколая львівська ІТ-спільнота та благодійний фонд "Крила Надії" організовують збір грошей на медичне устаткування, яке рятує життя онкохворих дітей. А, наприклад, українські ІТ-компанії EPAM та Ciklum співпрацюють із Міжнародним благодійним фондом "Таблеточки", який допомагає дітям з онкологічними захворюваннями в Україні.

Також дуже поширені серед ІТ-компаній так звані "Дні донора". Дуже часто такі ініціативи проводяться окремо в різних компаніях, а зібрана кров передається до клінік. Наприклад, під час Дня донора, який відбувся 13 червня у Києві, компанії Luxoft вдалося зібрати 17 літрів кров, яка може врятувати 111 життів. Кров було передано до Охматдиту.

SoftServe цього року також вперше долучився до ініціативи. День Донора відбувся в офісах компанії у Львові, Києві, Харкові, Дніпрі та Софії (Болгарія), у ньому взяли участь понад 150 працівників, що зібрали понад 40 л крові. Самі організатори не очікували такої підтримки ініціативи і планують зробити її щорічною.

Особливої уваги заслуговує прототип компактного і доступного за ціною кардіомонітора для дітей, які перенесли операції на серці. Кардіомонітор був створений біоінженерами Ciklum та переданий для подальшої розробки в Kyiv City Rotary Club. Від наявних аналогів його відрізняє технологічність, можливість використання в домашніх умовах, а головне – ціна. Він в 10 разів дешевший від звичайних кардіомоніторів і коштує всього $ 300.

БЕЗКОШТОВНА ОСВІТА

Варто зазначити, що в Україні також багато освітніх проектів, які були засновані ІТ-волонтерами. Наприклад українська ІТ-компанія EPAM розробила спеціальну програму для дітей E-kids – зробивши доступною ІТ-освіту для дітей. Це 10-тижнева програма для навчання дітей програмуванню мовою Scratch.

З нею можна придумувати і програмувати власні інтерактивні історії, ігри і анімацію. Однак в українському EPAM тренери пішли далі та запропонували деяким учасникам E-kids спробувати себе в "дорослих" мовах програмування - Java і JavaScript.

Водночас Sigma Software також довгі роки займається підтримкою ІТ-освіти в Україні. Компанія співпрацює з 12 вишами, а також має свій власний Sigma Software University, мета якого - сприяти розвитку ІТ-освіти на будь-якому етапі: від підтримки навчальних програм для дітей до студентських проектів і курсів для вже досвідчених фахівців. В рамках проекту проходить спеціальний Agile курс, що проводиться у співпраці зі шведськими університетами, для студентів організовані щорічні практики та інтернатури, ведеться співпраця з курсами програмування для дітей віком від 9 років та багато іншого.

Також варта уваги ініціатива Technology Nation, яка була запущена фондом BrainBasket за підтримки АП та рядом провідних компаній, зокрема Ciklum. Це - всеукраїнський проект із безкоштовного вивчення основ програмування. Курси включають у себе програми найкращих світових технологічних університетів (Harvard, MIT і Stanford University).

Унікальним для України є й волонтерський IT-проект GeekHub, який надає можливість талановитій молоді отримати практичні знання та навички в галузі розробки програмного забезпечення та IT загалом. Команда Geekhub - це группа професіоналів в інформаційних технологіях, які працюють у провідних софтверних компаніях.

Юрій та Нік Курати - засновники GeekHub

Як пояснюють засновники GeekHub, аналогічних безкоштовних IT-курсів, де успішні IT-спеціалісти-практики викладають на волонтерських засадах, в Україні немає. Це дійсно черкаське ноу-хау, що успішно працює. Зі схожих напрямків у Києві є Bionic University, організований технопарком Bionic Hill, де також безкоштовно читають різні IT-курси. Але викладачі там працюють на комерційній основі.

До реформування університетських ІТ-програм активно долучений і SoftServe - торік за активної участі компанії у Львові стартувала Програма з комп'ютерних наук УКУ, а вже від вересня цього року на базі Львівської політехніки стартує бакалаврська програма Internet of Things. Працівники компанії долучились до розробки навчальних програм та братимуть активну участь у навчальному процесі як викладачі та ментори.

ІНШІ ПРОЕКТИ

Торік в уанеті запустився сайт "ІТ Толока", на якому початківці розробники та IT-фахівці можуть на волонтерських засадах допомогти громадським або неприбутковим організаціям. Така допомога може полягати в створенні сайту, дизайні логотипу або буклету, розробки застосунків для смартфонів, написанні прес-анонсу тощо. Як винагороду за допомогу розробники отримають запис в портфоліо і рекомендацію від своїх "клієнтів", а за бажання - також невеликий гонорар або сувенір.

Волонтерять ІТ і для держави. Наприклад, група тестувальників з SoftServe долучилася до розробки ProZorro, чимало "цифрових" ініціатив компанія реалізувала у Львові, де розташований її головний офіс.

Варто зазначити, що це далеко не всі волонтерські ініціативі, які діють в Україні. Згадані нами проекти - це лише мізерна частина того, що роблять волонтери для України. Це величезна тіньова армія, яка допомагає рятувати дитячі життя, підтримує вимушених переселенців, розробляє грандіозні соціальні, екологічні та урбаністичні проекти, роблячи величезний внесок у розбудову громадянського суспільства.

Наступна публікація