10 хвилин Порошенка з Обамою. Яких домовленостей досягнули щодо Донбасу

10 хвилин Порошенка з Обамою. Яких домовленостей досягнули щодо Донбасу

Петро Порошенко і Барак Обама / Фото: Сайт президента України

Україна розраховує на введення в зону АТО озброєної поліцейської місії ОБСЄ.

Найближчим часом на окупованій частині Донбасу може з'явитися озброєна поліцейська місія ОБСЄ. А коли там припиняться обстріли і російська сторона надасть доступ ОБСЄ до неконтрольованих ділянок українсько-російського кордону, на нині окупованій частині Сходу України мають відбутися вибори.

Саме ці та інші важливі для України питання протягом 10 хвилин обговорювали під час зустрічі у Вашингтоні президенти України Петро Порошенко та США Барак Обама. Про це в прямому ефірі програми ТСН.Тиждень повідомив заступник глави Адміністрації президента України Костянтин Єлисеєв.

– Знаємо, що хвилин 10 Петро Порошенко таки розмовляв з Бараком Обамою. Про що йшлося на цій короткій зустрічі?

– Дуже важливо політично, що відбулася бесіда в Білому домі з президентом Сполучених Штатів. Вони обговорили, звичайно, питання, пов'язані із зміцненням ядерної безпеки і вагомим внеском України. Окрему увагу було приділено ситуації на Донбасі. Скоординували підходи, як краще тиснути на Російську Федерацію з тим, щоб спонукати виконувати Мінські домовленості. Звичайно, у цьому зв'язку порушувалося питання і про продовження санкцій з боку Сполучених Штатів щодо російської сторони. І, звичайно, окрема увагу буде приділена внутрішній ситуації в Україні, оскільки Сполучені Штати зацікавлені в успіху України. Успіх України залежатиме від того, як буде швидко сформований новий уряд.

– Що Україні дасть долучення американців до Мінських переговорів і коли це має статися?

– Американська сторона завжди активно цікавиться і бере участь у будь-яких форматах, які стосуються врегулювання ситуації на Донбасі. Звичайно, вона повністю підтримує позицію України, яка полягає в тому, що мають передусім бути забезпечені безпекові умови на Донбасі, зокрема, виведення російських військ, доступ ОБСЄ до всіх ділянок окупованої території. Але ключове – ми обговорювали це питання, порушувалося президентом під час зустрічі з віце-президентом США Джо Байденом – питання, пов'язані з розміщенням спеціальної місії ОБСЄ, яка була б озброєна для того, щоб забезпечити безпеку під час підготовки (до виборів), проведення і післявиборчий період на Донбасі.

– Коли це може статися?

– Це може статися, як тільки у нас будуть забезпечені передусім припинення вогню. По-друге, після того, як російська сторона надасть доступ ОБСЄ до неконтрольованих ділянок українсько-російського кордону, а також до тих територій, які наразі окуповані. І після того, як ОБСЄ спільно з німцями, які наразі є головуючими (в ОБСЄ), приймуть рішення про розміщення спеціальної озброєної поліцейської місії ОБСЄ, над чим разом спільно працюємо.

Костянтин Єлісєєв розповів про візит Порошенка до США

Костянтин Єлісєєв розповів про візит Порошенка до США

Повʼязані теми:

Наступна публікація