34-й день народження і 329-й день у російському полоні: як світ привітав Надію Савченко з іменинами

34-й день народження і 329-й день у російському полоні: як світ привітав Надію Савченко з іменинами

Надія Савченко в московському суді 6 травня цього року / Фото: Reuters

У Росії поліція затримала активістів, які влаштували акцію під стінами в'язниці.

Сьогодні виповнилося 34 роки найвідомішій українській льотчиці Надії Савченко, яка нині перебуває у російській в'язниці.

Її називають українською Жанною Дарк, про її помилування Кремль попросили чи не всі країни світу і кілька президентів особисто. Політична полонянка країни агресора Росії - нині без побачень із рідними, але з усього світу та найбільше, звісно, з України їй прислали вітання та листи, і бажали одного - свободи та якнайшвидше повернутися додому. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Сьогодні 329-й день ув'язнення Надії Савченко. У свої 34 вона стала народним депутатом України і депутатом ПАРЄ. У сфабриковані російські звинувачення у її причетності до загибелі журналістів не повірив ніхто. І нині українська льотчиця - політична бранка країни-агресора.

Сьогодні Надії Савченко виповнилось 34 роки

Сьогодні Надії Савченко виповнилось 34 роки

На Майдані Незалежності в Києві рідна сестра Надії приймала привітання мужній сестрі від усього світу, які обіцяла передати. Так, лише з Канади на вулицю Матроської тиші, 18, у Москву вже надіслано 400 дитячих листівок. Сьогодні листи Надії написали чи не в кожному місті України. Кияни списались у соцмережах і зустрілись біля пам'ятника засновникам столиці, пишуть вітання на величезному серці та пускають в небо білі кульки.

У сині великі очі портрета Надії вдивляються також школярі, які приїхали в Київ з Бродів. Там Надія проходила службу, чимало діток її знають особисто.

У соцмережах полонянку привітав президент України і прем'єр, та ще тисячі звичайних українців влаштували в Інтернеті флешмоби із привітаннями.

Прифронтовий Маріуполь зібрав нині і бійців, які прийшли привітати Надію, і містян, які жовто-синіми буквами викладали ім'я льотчиці.

У Харкові ходу на честь іменинниці біля російського посольства зустрічали кордоном міліції.

В Одесі під парканом російського посольства випустили рівно 35 білих голубів. 35-го голуба - з надією, що наступний день народження Надія святкуватиме на батьківщині.

У Москві ж сьогодні затримали учасників акції на підтримку Надії Савченко, а також російського та українського журналістів. Активісти встигли лише розгорнути плакати на підтримку української льотчиці, як їх забрали до автозаків. Чому затримали, московська поліція не пояснила. Стало відомо, що українську журналістку вже випустили з відділка у Сокольниках.

Світлана Березівська, Ганна Бока, Світлана Федчун

Повʼязані теми:

Наступна публікація