Адвокат Мартиненка пояснив, чому екс-депутат не прийшов на допит

Адвокат Мартиненка пояснив, чому екс-депутат не прийшов на допит

Мартиненка кличуть на допит наступного тижня / Фото: facebook.com/Богдан Бортаков

У НАБУ заговорили про можливість примусового приводу колишнього парламентаря.

Мартиненка кличуть на допит наступного тижня / Фото: facebook.com/Богдан Бортаков
Колишній нардеп від "Народного фронту" Микола Мартиненко не з'явився на допит до НАБУ, адже перебуває у Швейцарії. Про це заявив його  адвокат Юрій Грабовський.

Захисник наголосив, що у екс-парламентаря запланована зустріч із прокурором у місті Берн. Мартиненко 7 січня 2016 року отримав листа від швейцарських адвокатів щодо необхідності прибути до швейцарського міста  для участі у зустрічі із прокурором, пише "Українська правда".

"Вказана зустріч запланована на 12 січня. Виходячи з цього швейцарськими адвокатами Мартиненка на 11 січня 2016 року було призначено зустріч для узгодження правової позиції. Таким чином він не має змоги прибути на допит в якості свідка з поважних причин і просить призначити допит на 19 січня 2016 року", - йдеться у клопотанні адвоката екс-депутата.

НАБУ вирішила перенести допит на понеділок, 18 січня, адже візит Мартиненка до Швейцарії стосується тієї ж справи, яку розслідує антикорупційне бюро.

Також у відомстві наголосили, що у разі, якщо Мартиненко і втретє не з'явиться на допит  без поважної на те причини, НАБУ розглядатиме можливість застосування примусового приводу відповідно до 139 статті Кримінально-процесуального кодексу України. 

Нагадаємо, народний депутат від фракції "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко на підставі отриманих документів повідомив, що проти Мартиненка порушена кримінальна справа у Швейцарії. Серед документів є і текст запиту від 31 березня 2015 року віце-прокурора Швейцарської Конфедерації Урса Келі на ім'я глави ГПУ Віктора Шокіна з проханням допомогти в розслідуванні швейцарської справи Мартиненка.

Згідно із документами, панамська компанія Миколи Мартиненка Bradcrest Investments нібито отримувала на свій рахунок комісію від контракту між державною компанією "Енергоатом" і чеським заводом Skoda в розмірі 15-20% від постачань устаткування на атомні електростанції.

За даними Сергія Лещенка, контракт був укладений ще в 2008 році. Компанія політика повинна була "просувати продаж і послуги Skoda на українському ринку". При цьому, комісійні Bradcrest отримувала як компенсацію за підписані та реалізовані контракти.

"При цьому Мартиненко всі ці роки був головою комітету з питань енергетики Верховної Ради, а також неформальним куратором "Енергоатому" на найвищому державному рівні", - стверджував нардеп пропрезидентської фракції.

22 грудня Верховна Рада ухвалила рішення про позбавлення депутатського мандатапредставника фракції "Народний фронт" Миколи Мартиненка. Заяву про відмову від мандату політик подав самостійно.

Повʼязані теми:

Наступна публікація