Адвокат Савченко розкрив підспідок суддів, які оголосили вирок

Адвокат Савченко розкрив підспідок суддів, які оголосили вирок

Савченко відчуває, що скоро повернеться додому / Фото: Reuters

Українка не тримає зла і не хоче подавати апеляцію.

Незаконно ув'язнена льотчиця і нардеп Надія Савченко обговорила зі своїм адвокатом Іллею Новіковим трьох російських суддів, які оголосили їй вирок – 22 роки позбавлення волі в колонії.

Про це юрист написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

За словами захисника, Савченко володіє талантом "читати" людей і розвинула свій навик ще більше, поки була в СІЗО. На думку українки, голова суду не любить жінок, а ще одна суддя "просто не в темі".

"Голова суду (у нашому процесі був одним з мовчазних "бічних" суддів) Алі Хайбулаєв не любить жінок, "які не знають свого місця", і мріє про велику кар'єру. Суддя Євгенія Черниш "просто не в темі" і весь процес просиділа майже без жодного слова", - написав Новіков.

 

Надія Савченко не виглядає як людина, свыкающийся з думкою про 20 років у в'язниці. Я був у неї вчора. Вона бадьора і весела...

Опубліковано Іллею Новіковим 24 березня 2016 р.

За його словами, до 15 вересня 2015 вона була суддею у цивільних справах. Черниш фактично єдиний раз взяла активну участь у судовому розгляді у справі Савченко – коли відхилила клопотання щодо долучення техпаспорта на щоглу зв'язку, з якої українка мала коригувати вогонь.

Головуючий у справі льотчиці суддя Леонід Степаненко, за відгуками Савченко, "незлий і недурний" та родом із Луганської області.

"Що стосується головуючого у справі судді Леоніда Степаненко, то до нього і у мене, і у Надії складне ставлення. За відгуками про нього і за особистим враженням, він людина незла і недурна. Юрист. Швидше добродушний, наскільки це можливо для судді. Сам родом з Луганської області, на відміну від колег, говорить українською. У ненапружені моменти процесу жартував sз Надією, багато разів попереджав її за репліки з місця і погрожував видалити, але так жодного разу і не зробив цього, хоча інший суддя на його місці давно б це зробив", - вважає Новіков.

При цьому, за його словами, він утратив можливість "увійти до історії" подавши свою особливу думку. За чутками, суддя після вироку Савченко збирається на пенсію.

"Він написав вирок, причому написав його якось підкреслено незграбно. Без тонкощів. Він міг краще. На кожен доказ захисту наведений аргумент, чому він не відповідний. Хороший аргумент чи поганий, не важливо, важливо що всі докази, без винятків. В житті так просто не буває (...) У мене відчуття, що під час роботи він намагався якось відмежуватися від результату", - додав Новиков.

Він стверджує, що Савченко не тримає особистої образи на суддів і передала захисникам розпорядження не подавати апеляцію.

Українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила у полон до бойовиків у Луганській області.

Слідчий комітет РФ звинувачує Надію Савченко у нібито пособництві вбивству двох і більше осіб і в незаконному перетині державного кордону. 13 липня офіційний представник СК Володимир Маркін заявив, що Надію Савченко можуть засудити до 25 років ув'язнення. За його словами, із урахуванням зібраних доказів слідчі перекваліфікували дії обвинуваченої, і тепер вона понесе відповідальність не як поплічник, а як співвиконавець вбивства.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі. За словами самої українки, терористи відвезли її до Луганська, а потім із мішком на голові перевезли до Красного Луча, звідки доправили до російського міста Богучар.

Із 13 грудня 2014 року льотчиці почала голодування, яке тривало 83 дні. За час голодування вона схудла на понад 20 кілограмів. 2 березня 2015 року Порошенко присвоїв льотчиці звання "Герой України". У свої 34 роки Савченко стала народним депутатом України і депутатом ПАРЄ від України.

18 січня 2016 року в суді російського Донецька був допитаний боєць АТО Іван Руснак. За його словами, 17 червня 2014 року сепаратисти підбили БТР українських військових. Після чого бійці зайняли оборону і почали відходити. У цей момент на них вийшла Савченко. У Надії не було з собою рюкзака з біноклем і рацією, а було розвантаження з медпакетами, якими вона надала першу допомогу.

4 березня Надія Савченко, яку утримують в СІЗО в РФ, оголосила сухе голодування. Адвокати льотчиці повідомили, що стан її здоров'я значно погіршився - Савченко почала страждати на лихоманку та тахікардію і лише за одну добу втратила чотири кілограми.

Під час заключного слова незаконно ув'язнена українка проголосила, що у Росії неодмінно буде свій Майдан і показала судові середній палець.

"Майдан у Росії буде! Путін всіх не посадить. Хотіли останнє слово? Ось воно", - сказала вона.

22 березня російський суд ухвалив рішення засудити українську льотчицю Надію Савченко до 22 років ув'язнення. Надію визнали винною за трьома статтями: за "вбивство" присудили 18 років, за "замах на вбивство" мирних громадян – 4 роки і штраф за "незаконний перетин кордону". Таким чином у сукупності Росія хоче, аби Надія відсиділа 22 роки у тюрмі і сплатила 30 тисяч рублів штрафу.

Президент України Петро Порошенко прокоментував вирок російського суду та заявив про готовність обміняти Савченко на затриманих на Луганщині співробітників ГРУ. Судовий процес у Росії глава держави назвав "ганебним судилищем" і наголосив, що Україна ніколи не визнає вироку.

Водночас її адвокат Ілля Новіков повідомив, що Генеральна прокуратура України готує підозру трьом суддям суду міста Донецьк у Ростовській області.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація