Американський сенатор Маккейн розповів, коли закінчиться війна в Україні і що зупинить Путіна

Американський сенатор Маккейн розповів, коли закінчиться війна в Україні і що зупинить Путіна

Маккейн вважає, що агресію Путіна можуть спинити реформи в Україні та повна підтримка світу, в тому числі і зброєю / Фото: УНІАН

Політик вважає, що ненадання допомоги українцям буде однією з найганебніших частин американської історії.

Швидке закінчення війни на Сході, щоправда, за кількох умов, передрікає Україні американець Джон Маккейн. Які саме умови і як нам дотиснути Росію, найвідоміший сенатор-республіканець ексклюзивно розповів програмі ТСН.Тиждень.

Конгресмен і колишній військовий, один із найбільших лобістів України у Вашингтоні, добре знає, про що говорить. Із поширенням радянської імперської політики Маккейн боровся ще молодим. Під час війни у В'єтнамі літак, який він пілотував, збила радянська ракета. Він потрапив у полон. І після п'яти років тортур і катувань відмовився йти на волю без своїх хлопців.

Сенатор був в Україні з півдесятка разів, остаточно закохався в неї під час Майдану. І відстоює її, як рідну. Джон Маккейн разом із сенаторами обох партій Конгресу закликає керівництво Штатів таки дати Україні оборонну зброю.

Кореспондент Наталка Пісня подарувала Маккейну книжку "Євромайдан очима ТСН" і розпитала, як перемогти в боротьбі з противником, який переважає кількістю. Але - не переважає духом.

Сенатор Джон Маккейн ексклюзивно розповів ТСН-Тижню, коли закінчиться війна

Сенатор Джон Маккейн ексклюзивно розповів ТСН-Тижню, коли закінчиться війна

– Cенаторе, Ви знаєте, як спинити війну?

– Так. Для того, щоби виграти цю війну, слід надати українцям зброю, щоби вони могли захистити себе. І це змусить Росію та росіян платити доволі конкретну і високу ціну. Так уже було, коли росіяни вторглися до Афганістану. І рано чи пізно доведеться платити подвійну ціну за такі речі. Це злочин - не надати українській армії зброю, якою вони мали б захистити себе. Це - частина історії ганьби - і Сполучених Штатів, і президента США, який відмовляється допомогти людям, що б'ються за свої життя.

– Могло би щось змінити його думку?

– Я не знаю, що може змінити його думку. Члени Конгресу з обох палат, його головний радник, міністр оборони, наскільки я розумію, навіть Держсекретар, усі вони - за відправлення зброї. Але я не знаю, до кого дослухається президент. Йому точно не чути криків поранених і замордованих українців, які благають його про допомогу, щоб захистити себе, цілісність своєї країни. Уперше за 17 років європейська нація є роздробленою. І це - справжній сором.

Українці не просять про відправлення американських загонів собі в поміч. І все, про що вони просять, це - надати зброю, щоб вони могли себе захистити. По-друге, тут ми маємо бути дуже чіткими і зрозумілими: ми підтримуємо інтеграцію України до Європейського союзу. Якщо українці розглядатимуть можливість членства своєї країни в НАТО, і якщо вони вирішать, що це саме те, чого вони хочуть, мені здається, ми маємо дати цьому процесу розпочатися. Третє, і це дуже важливо, поки Володимир Путін продовжуватиме свою агресію, нам треба затягувати вузол санкцій. Російська економіка зараз у дуже поганому стані через ціни на нафту. Але, на жаль, європейські лідери та США діють у найкращих традиціях Невіла Чемберлена і 30-х років. Бо є шляхи і методи, як випровадити Володимира Путіна з території України і спинити його агресію. І я продовжую нагадувати своїм друзям про те, що є угода, яка гарантує безпеку України, коли вона набула статусу без'ядерної країни. Вона гарантувала територіальну цілісність України, включно з Кримом. І я дуже занепокоєний, що зараз, коли Путін отримав Донецьк, Схід України і невдовзі Маріуполь може стати наступною його метою і мішенню.

– А потім? Харків? Одеса?

– Тут є варіанти. Бо якщо він думає, що це йому просто зійде з рук і він не платитиме своєї ціни, то цілком може спробувати піти на Одесу з боку Молдови. У нього 1400 так званих російських "миротворців" у Придністров'ї. Він завдає неймовірного тиску на країни Балтії. І мало того, дуже часто говорить, що найбільша біда ХХ століття - це розпад Радянського союзу. Він хоче відновити російську імперію.

– Ну, а санкції в такому випадку - ефективні?

– Санкції до певної міри ефективні, але ми маємо розуміти - популярність Путіна в Росії неймовірно висока. Я думаю, що ціна на нафту, завдяки Саудівській Аравії, поки що мала найбільший вплив на російську економіку. Набагато більше, ніж санкції. І це доволі зрозуміло, бо Європа залежна від російських енергоносіїв, і європейський бізнес насправді не в захваті від посилення санкцій і це справді ганебно.

– От Ви знаєте, як спинити Путіна?

– Спосіб зупинити Путіна - в старій фразі Рональда Рейгана: "Мир через силу". Ми демонструємо свою силу, ми допомагаємо Україні захищати себе, ми пересуваємо сили НАТО в бік країн, які розташовані поблизу - Польща, Румунія, країни Балтії та інших. І ось тут ми даємо дуже чітко зрозуміти Володимиру Путіну - ціна, яку він платитиме за агресію, буде вищою за ті цілі, які він собі ставив. Володимир Путін має розуміти, хто він є. Він - старий КДБшний апаратник, який, за його ж власними словами, хоче відновити російську імперію. І він вбачає в Україні ключовий елемент, по-перше, тому що Росія починалася в Києві.

– Ви згадали Будапештський меморандум і порушення гарантій, які отримала Україна. Як відновити віру до слова, яке дала колись Америка?

– Я боюся, що зобов'язання США не вартують багато на сьогодні. Члени Конгресу, республіканці і демократи з усіх сил переконували, що Україні треба надати зброю. І Україні потрібна зараз і економічна допомога, бо цей конфлікт забирає дуже багато ресурсів. Дуже багато способів уплинути на Путіна, якщо тільки в нас є сміливість це робити. Європейці нічого не робитимуть, поки США не почнуть, бо наразі є лідером. І, на жаль, зараз, і це навіть в The Wall Street Journal було надруковано, ми навіть не надали Україні дані розвідки про те, що відбувається в Росії. І це неймовірно. Я би хотів зробити одну ремарку: одне з найяскравіших вражень у моєму житті, повірте, я бачив багато, це те, що я побачив на Майдані. Ці кількасот тисяч людей, вони стояли і мерзли, не розходились і прагнули тих речей, які ми тут, у США, маємо просто так, як подарунок. Вони хочуть бути як Європа, як ми (США), вони хочуть вільно обирати своє майбутнє, вони хочуть некорумпований уряд, а уряд Януковича був корумпованим. Насправді, вони хочуть тих самих речей, яких хочуть європейці та американці. І мені здається, коли ти бачиш такий рівень відданості українського народу, найменше, що ми можемо для них зробити, це допомогти їм. І це не означає висадку там підрозділів НАТО або американських військовиків. Це означає, що слід допомогти їм захиститися. І я думаю, що коли історики будуть дивитися на цей період, то ненадання допомоги українцям буде однією з найганебніших частин американської історії.

– Коли закінчиться війна?

– Я впевнений, що поки впроваджують реформи, поки люди цього хочуть і це підтримують, все може скінчитися дуже швидко. Щодо Путіна, то ситуація прямо пов'язана із тим, наскільки добре він відчуває на собі ціну, яку він платить за подальшу агресію, і що вона насправді зависока. Бо труни повертаються в Росію і вже матері починають говорити: "Досить!".

Спілкувалася кореспондент ТСН Наталка Пісня

Повʼязані теми:

Наступна публікація