Amnesty International назвала російський суд над Клихом та Карпюком "пародією на правосуддя"

Amnesty International назвала російський суд над Клихом та Карпюком "пародією на правосуддя"

Фото: Facebook/Антон Наумлюк

У правозахисній організації вважають судовий процес над українцями "пропагандистсько-показовим".

Українці Станіслав Клих та Микола Карпюк, засуджені в Росії на 20 і 22,5 роки позбавлення волі відповідно, стали жертвами пародії на правосуддя.

Про це йдеться у заяві директора правозахисної організації Amnesty International у Європі та Центральній Азії Джона Дальхізена.

"Справа Росії проти цих людей не піддається логічному поясненню. Численні порушення справедливого судового розгляду і непереконливі докази обвинувачення свідчать про сфабриковану справу", - заявив він.

Дальхізен зазначив, що українців позбавили доступу до своїх адвокатів, а також, за словами засуджених, вибивали тортурами зізнавальні свідчення про вбивства російських солдатів в Чечні в 1990-ті роки.

"Замість того, щоб виправити цю кричущу пародію на правосуддя, Верховний суд знову не розглянув докази і залишив в силі звинувачення у справі в цьому пропагандистсько-показовому судовому процесі".

До того ж у правозахисній організації наголосили, що жодну зі справ про катування українців у ізоляторі, а також щодо того, що їм не давали звернутись до своїх адвокатів, а державний адвокат, призначений РФ, була у декретній відпустці під час допиту підзахисного Клиха, не було розслідувано.

"Російська влада повинна розслідувати серйозні заяви про застосування тортур правоохоронними органами, так само, як і відмову у доступі до адвокатів", - обурився Дальхізен після апеляційного слухання в Москві.

Окремо директор організації закликав негайно оглянути Клиха, який раніше не мав психічних захворювань, а під час судового засідання роздягався в залі, вішався з ніг на голову, не міг згадати дату народження та просив, щоб його захищав російський співак Стас Михайлов. Натомість у суді відхилили запити про психіатричну експертизу і визнали його спроможним вистояти в суді.

"Ігнорування стану здоров'я Станіслава Клиха, незважаючи на докази, що свідчать про його вразливість, є жорстким і нелюдським. Його повинен оглянути незалежний медичний спеціаліст якомога швидше", - додав Дальхізен.

Нагадаємо, російська прокуратура вимагала ув'язнити Карпюка на 22,5 року, а Клиха – на 22 роки. 19 травня суд присяжних визнав Карпюка і Клиха винними. Захист українців впевнений, що на присяжних чинився тиск. Мін'юст заявляє, що одразу після вироку почнуть процедуру екстрадиції українців.

Справа Карпюка і Клиха сфабрикована Російським слідчим комітетом і в ній фігурує прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Адвокат Ілля Новіков опублікував нові подробиці, за його словами, - "цій брудній історії". У ній Росія офіційно заявляє, що в 94-му Яценюк носив прізвисько "бойовик Арсен", воював у Чечні проти російських військ з Олександром Музичком, відомим як Сашко Білий, а ще - колишнім керівником львівської організації УНА-УНСО Андрієм Шкілем і, власне, нині підсудними в Чечні українцями - Карпюком та Клихом.

Напередодні судова колегія у кримінальних справах Верховного суду Росії підтвердила вирок українцям, які були незаконно засуджені, відхиливши апеляцію.

Повʼязані теми:

Наступна публікація